Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 19 januari

* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
ROTTERDAM - De politie van het district Feijenoord-Ridderster stelde dinsdagmorgen een onderzoek in een woning in de Lorcastraat in. In de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden 520 hennepplanten alsmede de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen en later vernietigd. De 30-jarige bewoner werd aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau.
Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners onderzocht de politie van het district Oost twee naast elkaar gelegen woningen in de Schinkelstraat. In beide was een hennepkwekerij aanwezig. De hennepkwekerij in de ene woning was zo'n 500 planten groot, in de andere woning stonden 466 hennepplanten. De hennepplanten en de apparatuur voor de kwekerij zijn in beslag genomen en vernietigd. De stroom voor beide kwekerijen bleek illegaal te worden afgetapt. De politie is op zoek naar de eigenaren van de hennepkwekerijen. In een bedrijfspand aan de Gouvernestraat trof de politie van het district Rotterdam-Centrum dinsdagmiddag een in bedrijf zijnde hennepkwekerij aan met zo'n 420 planten. De hennepplanten alsmede de voor de groei gebruikte apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Er volgt een onderzoek naar de eigenaar van de kwekerij.


* MAN ZWAARGEWOND NA VAL IN OLIETANK
ROTTERDAM - Dinsdagmiddag omstreeks drie uur raakte op een bedrijfsterrein aan de Antarcticaweg een twintigjarige man uit Temse zwaargewond, nadat hij in een olietank was gevallen. Het slachtoffer stond op een steiger die was geplaatst in een in aanbouwzijnde olietank. Tijdens het omhoog trekken van de steiger, kwam de bevestigingshaak los te zitten. Hierdoor verloor de 20-jarige man zijn evenwicht, maakte vervolgens een val van zo'n acht meter en kwam terecht in de olietank. Het slachtoffer, dat onder meer een schedelbasisfractuur opliep, werd door brandweerpersoneel uit de tank gehaald. De man werd in kritieke toestand vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum, waar hij werd overgebracht naar de intensive care-afdeling. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar het arbeidsongeval.


* GROTE BRAND IN LOODS
NIEUWE-TONGE - In een loods aan de Battenoordsedijk brak dinsdagmiddag rond half vier brand uit. De brand ontstond in een berg zonnebloemschilfers. De loods was gevuld met 1500 ton restprodukten van zonnebloempitten (zonnebloemschilfers) en 1500 ton uien.
Door de brandweer werd grote brand gegeven waarna de brandweerkorpsen Middelharnis, Sommelsdijk en Spijkenisse assistentie verleenden. Tevens werd door de brandweer Rotterdam een mobiel aggregaat geleverd voor het vullen van persluchtflessen. Door de brand ontstond een stevige rookontwikkeling, die niet schadelijk was voor de volksgezondheid. Rond zes uur werd het sein 'brandmeester' gegeven waarna men begon met het leegrijden van de loods en het afvoeren van het afval. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Middaguitgave dinsdag 18 januari

* ZEVEN VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR MENSENHANDEL, BURGEMEESTER SLUIT

HORECAGELEGENHEID
ROTTERDAM - De Burgemeester van Rotterdam heeft vorige week, 13 janauri jl., het besluit genomen om de horeca-inrichting 'Cocktails and Dreams' aan de Scheepstimmermanlaan met onmiddellijke ingang voor een jaar te sluiten. De exploitant stelde prostituees te werk in haar zaak, die illegaal in Nederland verbleven en slachtoffers waren van mensenhandel. De exploitatievergunning en nachtontheffing zijn ingetrokken. Medewerkers van de Regionale Recherche Dienst, Eenheid Vreemdelingenpolitie, startten enige tijd geleden een onderzoek naar mensenhandel. Het onderzoek richtte zich met name tegen twee hoofdverdachten, 29 en 33 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam. Men kwam in dit onderzoek uit bij de genoemde horeca-inrichting waar bleek dat drie Roemeense vrouwen tegen hun wil te werk waren gesteld als prostituee. Ze verrichtten hun werkzaamheden op kamers boven het bedrijf. De vrouwen zijn elders ondergebracht. In deze zaak zijn nog vier verdachten aangehouden, onderwie de 57-jarige eigenaresse van het bedrijf. Tegen allen is proces-verbaal opgemaakt voor mensenhandel. De twee hoofdverdachten zijn in bewaring gesteld. Naast de slachtoffers in deze horeca-inrichting zijn er nog diverse vrouwen die aangifte hebben gedaan van mensenhandel tegen de hoofdverdachten. De slachtoffers zijn allen afkomstig uit Roemenië en in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar. Een aantal vrouwen is door de hoofdverdachten onder valse voorwendselen naar Nederland gebracht en vervolgens tegen hun wil in de prostitutie gebracht.

Ochtenduitgave dinsdag 18 januari