Gemeente Zwolle

B&W willen Thomas a Kempisstraat weer laten opbloeien

Het college van BenW wil iets gaan doen aan de identiteitscrisis, waarin het winkelgebied Thomas a Kempisstraat/Vechtstraat verkeert. In de huidige situatie kalft dit gebied voortdurend af, terwijl het wel veel potentie bezit. De Thomas a Kempisstraat en de Vechtstraat hebben een aantrekkelijke stedenbouwkundige uitstraling, een goede ligging ten opzichte van de zon en een waterfront aan de Diezerkade. Bovendien is er voldoende marktpotentieel in de omliggende woonwijken.

In een plan van aanpak voor de ontwikkeling van dit winkelgebied wordt voor de lange termijn een hoog ambitieniveau uitgesproken. Op de Diezerkade en de Brink wordt het accent gelegd op kwaliteitshoreca, met daarbij terrassen in een autovrije omgeving. In het gebied tussen de Diezerkade en de Schoolstraat moet een winkelproject worden ontwikkeld, waardoor er een koppeling ontstaat met winkelcentrum Diezerpoort.
In het middendeel van de Thomas a Kempisstraat wordt gestreefd naar kwaliteits- nonfoodwinkels. In het noordelijk deel van de Thomas a Kempisstraat wil het college op lange termijn meer woningen zien te realiseren in combinatie met kleine kantoorpanden.

Het bestuur van de winkeliersvereniging en de Kamer van Koophandel kunnen zich vinden in het plan van aanpak. Bij de ontwikkeling van deze ambitie zullen naast de gemeente, winkeliers, vastgoedeigenaren en eventueel woningcorporaties aan actieve rol vervullen.

Ook het winkelgebied Assendorperstraat verkeert in een identiteitscrisis. Het college heeft ook voor dit winkelgebied een plan van aanpak vastgesteld, zij het wat minder ambitieus dan voor de Thomas a Kempisstraat. Het hoogst haalbare voor de Assendorperstraat is om de buurt/wijkfunctie optimaal te ontwikkelen. Dat betekent dat er naar wordt gestreefd een supermarkt aan de Assendorperstraat te ontwikkelen. Daarom wordt eer een studie verricht naar een geschikte locatie. Voorwaarde is wel dat die supermarkt goed bereikbaar is per auto, dat er voldoende parkeergelegenheid is en de verkeerssituatie in de straat beheersbaar blijft.


---