Gemeente Zwolle

Extra miljoenen van het Rijk voor Zwolle voor uitvoeren taken in Nota Ruimte

De Tweede Kamer heeft in zijn vergadering gisteren over de Nota Ruimte besloten Zwolle een speciale status te verlenen in de Nota Ruimte. Dit betekent dat Zwolle miljoenen euros extra krijgt om zijn taken binnen de Nota Ruimte te kunnen uitvoeren. De Nota Ruimte is een lange termijn verkenning van het Rijk, waarin de contouren van de ontwikkeling van ons land op het gebied van wonen, wegen en groen voor de komende decennia staan aangegeven.

De Kamer heeft besloten Zwolle niet te benoemen tot stedelijk netwerk of economisch kerngebied. In plaats daarvan krijgt Zwolle een speciale plek in de opgaven voor de ruimtelijke ordening van ons land. Deze status aparte levert Zwolle in ieder geval de komende jaren de nodige miljoenen op om zijn ambitieuze taken uit te kunnen voeren.

Gisteren is door minister Dekker bij de behandeling van de Nota Ruimte in de vaste kamercommissie het belang van Zwolle binnen de nationale ruimtelijke hoofdstructuur onderschreven. Deze erkenning van de economische positie van de stad betekent dat Zwolle op financieel-economisch en ruimtelijk-instrumenteel gebied gelijk behandeld zal worden als een stedelijk netwerk als Groningen-Assen. De minister stelt dat daarmee de provinciehoofdsteden in Noordoost-Nederland dezelfde behandeling krijgen. Concreet betekent dit, dat Zwolle aanspraak kan maken op geld en gebruik kan maken van regelingen, waar het tot nu toe niet voor in aanmerking kwam. Daarmee is de Zwolse lobby om zijn positie in de Nota Ruimte te verbeteren succesvol gebleken.

Met de Nota Ruimte geeft dit kabinet zijn visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland tot 2030. Het kabinet zet met deze nota in op een sterke economie en een duurzame samenleving. Vooral de versterking van economische concurrentiekracht van het land ziet het Rijk als zijn taak. De ruimtelijk hoofdstructuur van Nederland bestaat uit een zestal nationale stedelijke netwerken, onder meer in de Randstad en Brabant, een aantal economische kerngebieden en de (inter-)nationale hoofdverbindingsassen, die deze gebieden onderling en met het buitenland verbinden.

In de eerste versie van de Nota Ruimte ontbrak Zwolle. Gezien de positie van de stad, haar groei, potentie en ambities was dit hoogst onbevredigend. Om die reden is Zwolle een lobby gestart om alsnog in de Nota te worden opgenomen. Zwolle wist zich daarbij gesteund door de Provincie, de gemeente Kampen en de Kamer van Koophandel van Zwolle en omgeving.

Deze lobby had resultaat. In de door het kabinet op 27 april 2004 vastgestelde concept Nota stond dat Zwolle een scharnierpunt in ruimtelijk, economisch en logistiek opzicht vormde tussen de Randstad en Noordoost-Nederland. Zwolle's positie werd daarmee voor het eerst erkend. Zonder dat duidelijk werd wat de betekenis was van de benaming 'scharnierfunctie'. Ook door diverse fracties in de Tweede Kamer werd deze onduidelijkheid genoemd tijdens het eerste debat over de Nota op 28 juni 2004.

Voor Zwolle was dit reden de lobby voort te zetten om daarmee zijn positie in de definitieve Nota Ruimte te verankeren. Wederom met steun van voornoemde en diverse andere bondgenoten. Zwolle bleek het bij het rechte eind te hebben. De minister gaf gisteren zelf aan dat de functie van 'scharnierpunt' daadwerkelijke invulling moet krijgen door daar financiën en middelen aan toe te voegen. Het betrof overigens één van de weinige toezeggingen die door het kabinet zijn gedaan.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Zwolle is bijzonder verheugd over deze concrete toerzegging. Zwolle heeft bij zijn inzet steun gekregen van diverse fracties in de Kamer die de minister verzochten om de positie van Zwolle te verbeteren, waarbij door de fractie van de PvdA zelfs per motie aan de minister werd gevraagd om Zwolle niet alleen instrumenten en middelen ter beschikking te stellen maar de stad gewoon volledig op te nemen in de nationale ruimtelijke hoofdstructuur. Zover wilde de minister niet gaan, maar met de nu gedane toezegging wordt de stad in staat gesteld om de verdere ontwikkeling, met steun van het Rijk, met kracht door te zetten. Zwolle doet het landelijk gezien goed en dat wordt door het Rijk nu erkend en gesteund.
De komende periode zal Zwolle nagaan op welke wijze de toezegging van de minister in de definitieve Nota Ruimte wordt opgenomen.


---