Gemeente Zwolle

Toekomst Zwolse zwembaden: externe partijen nu aan zet

Als het aan het college van BenW ligt kunnen private partijen zich binnenkort gaan buigen over een verantwoord en passend aanbod van overdekt zwemwater in Zwolle. Het college heeft de randvoorwaarden geformuleerd waaraan dit aanbod moet gaan voldoen. Een voorstel hiertoe wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.

De randvoorwaarden waaraan het toekomstige overdekte zwemwater moeten voldoen zijn deels geformuleerd op basis van de resultaten van overleg met de raadscommissie Welzijn, en deels gebaseerd op nader onderzoek dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden.

In zijn raadsbrief van 16 maart 2004 heeft het college al een aantal algemene uitgangspunten verwoord:
in principe een tweebadenmodel, mits de kosten van twee baden niet hoger zijn dan de exploitatielasten van de huidige overdekte baden en mits gebleven kan worden binnen de bij ontruiming van één of beide baden beschikbaar komende investeringsruimte;
er moet in ieder geval voorzien worden in de drie basiszwemfuncties instructie (les- en schoolzwemmen), sport en therapie; een structuur waarbij de organisatie op grotere afstand van de gemeente wordt geplaatst en waarbij de organisatie de ruimte en kansen krijgt eigen middelen te genereren ten behoeve van de exploitatie.

Daarnaast heeft het college nu bepaald welke locaties het meest geschikt worden geacht voor de vestiging van één of twee zwembaden.

Locaties
Uit een locatieonderzoek dat in de afgelopen periode is uitgevoerd zijn meerdere potentieel geschikte locaties naar voren gekomen. Deze zijn getoetst op bereikbaarheid, beschikbaarheid en financiële aspecten. Uitgaande van het twee-badenmodel gaat de voorkeur van het college uit naar drie varianten:

een hoofdzwembad op Hanzeland (locatie Hanzebad) en een nevenzwembad in Stadshagen (de Tippe), op het Hoge Laar of aan het Rechterland; of een hoofdzwembad in Stadshagen en een nevenbad in Hanzeland of aan het Rechterland; of
een hoofdzwembad aan het Rechterland en een nevenbad in Stadshagen of Hanzeland.

In het éénbadenmodel hebben Hanzeland (locatie Hanzebad), Het Hoge Laar en de locatie Stilohal de voorkeur.

Programma van eisen
In een programma van eisen is vastgelegd aan welke concrete eisen de toekomstige zwemaccommodaties moeten voldoen. Indien de gemeenteraad instemt met het voorstel van B&W zal het college geïnteresseerde partijen vragen om voorstellen uit te werken. Zij krijgen hiervoor zes maanden de tijd. Na die zes maanden worden de ingediende plannen beoordeeld en kan een definitieve keuze worden gemaakt voor partij en locatie.


---