Gemeente Zwolle

Pilot brede school afgesloten met evaluatie en vervolg.Succesfactor: inhoudelijke samenwerking van partijen

De pilotfase van de Zwolse Brede School is voorbij. In het voorjaar van 2004 is onderzoek uitgevoerd naar het organisatie- en ontwikkelingsproces van de brede scholen in Zwolle. Uit het onderzoek blijkt dat de succesfactor voor een brede school de inhoudelijke samenwerking is van de verschillende partijen, die bij de organisatie van een brede school samenkomen. Doorgaande zorg- en leerlijnen, het goed coordineren van de bijbehorende activiteiten en een groter aanbod voor kinderen en wijkbewoners zijn een meerwaarde van brede school. De gemeente Zwolle wil daarom de ontwikkeling van brede scholen enthousiast blijven stimuleren. Per jaar is ¤ 112.500,- beschikbaar om de organisatie van een Brede School te stimuleren. Dit is een ontwikkelbudget dat onder meer bestemd is voor de locatiecoordinatie van de brede school en de facilitering van schooldirecties.

De gemeente wil met de Zwolse Brede School optimale omstandigheden creëren, waarbinnen kinderen hun sociaal-emotionele, motorische, culturele en cognitieve vaardigheden kunnen ontwikkelen en ontplooien. De afgelopen jaren heeft de gemeente aan drie scholen het keurmerk Zwolse Brede School verleend, één in Dieze en twee in Stadshagen. In Holtenbroek zijn de basisscholen Het Carillon en De Toonladder een brede school aan het ontwikkelen. Basisschool De IJsselhof in Zwolle-Zuid heeft onlangs een plan van aanpak voor een brede school ingediend.

Inzet middelen
Per brede school wordt afhankelijk van de situatie in de wijk of buurt beoordeeld of aanvullende subsidie wordt verleend. Zo worden de brede scholen op maat ondersteund. De subsidie 'brede school' wordt afgebouwd in zes jaar om ruimte te hebben om zoveel mogelijk brede scholen te stimuleren. De coördinatietaak blijft van essentieel belang in de brede school, omdat de samenwerking alleen succesvol kan zijn als er voldoende afstemming plaatsvindt op verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld pedagogische visie en doorgaande zorg- en leerlijnen. De gemeentelijke subsidie is een stimulering. De brede school moet deze kosten na zes jaar zelf bekostigen.


---