Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ/CPB: Grotere veiligheid dankzij meer politie

CENTRAAL PLANBUREAU

Onderwerp: persbericht
Nummer: 1
Datum: 19 januari 2005
Inlichtingen bij Ben Vollaard (tel: 070-3383384) of Dick Morks (tel. 070-3383410)
Grotere veiligheid dankzij meer politie
De daling in criminaliteit en overlast sinds midden jaren 90 is mede te danken aan de toename van politiepersoneel. In de periode 1996-2003 nam de kans om slachtoffer te worden van verschillende vormen van criminaliteit en overlast met circa 10 procent af door de inzet van extra politiepersoneel. Het effect van meer politie op de veiligheid was het grootst in stedelijke regios.

Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in het vandaag verschenen CPB Document 'Police numbers up, crime rates down. The effect of police on crime in the Netherlands, 1996-2003'. Het CPB analyseert in deze publicatie het effect van de sterke toename van politiepersoneel in de afgelopen jaren op slachtofferschap van criminaliteit en overlast. Bron van slachtoffergegevens vormt de Politiemonitor Bevolking, een jaarlijkse enquête onder de Nederlandse bevolking. De enquête laat niet alleen zien dat criminaliteit en overlast al 10 jaar afnemen, maar ook dat mensen zich steeds veiliger voelen.

Het kabinet heeft de ambitieuze doelstelling de criminaliteit en overlast met 20 tot 25 procent te verlagen. Over het effect van meer politiepersoneel op de veiligheid bestaat tot nog toe veel onzekerheid. Deze studie vormt een eerste bijdrage voor de afweging hoe de kabinetsdoelstelling het best is te realiseren.

Het is moeilijk te zeggen of het effect van meer politiepersoneel op de veiligheid voldoende groot is om de extra publieke bestedingen te rechtvaardigen (sinds 1995 is in totaal 0,7 miljard euro extra aan de regionale politiekorpsen besteed). Daarvoor is een waardering van de baten van de daling in criminaliteit en overlast nodig. Deze baten zijn echter moeilijk in beeld te brengen. Zo is het effect van betere politiebescherming op de particuliere uitgaven aan criminaliteitspreventie onduidelijk. Bij het afwegen van de kosten en baten van meer politie is rechtvaardigheid ook een factor. Het is maatschappelijk gewenst om mensen die een misdrijf hebben begaan, op te sporen en te bestraffen. Het is een politieke keuze om de verschillende baten af te wegen tegen de kosten van meer politiepersoneel.

Herverdeling van politiepersoneel van landelijke naar stedelijke gebieden draagt bij aan de doelstelling om het nationale niveau van criminaliteit en overlast te verlagen. Zo is het geschatte effect van meer politie op criminaliteit twee tot drie keer zo groot in de Randstad als in de rest van het land. Natuurlijk zijn er ook andere afwegingen bij het herverdelen van politiemiddelen, zoals de beschikbaarheid van de politie in landelijke gebieden.

De resultaten van het onderzoek weerspreken het idee dat criminaliteit zich slechts verplaatst als in een bepaald gebied meer politiepersoneel wordt ingezet. Ondanks deze mogelijke verplaatsingseffecten vinden we namelijk een duidelijk negatief effect van meer politie op criminaliteit. De politiekorpsen zijn dus door de inzet van meer personeel in staat om het algehele niveau van criminaliteit te verlagen.

In vergelijking tot vorige jaren vlakt de groei in de omvang van het politiepersoneel per inwoner af. De ambitieuze doelstelling van het kabinet leunt daarom vooral op een betere inzet van bestaande middelen. Meer en beter evaluatieonderzoek naar wat werkt en wat niet werkt kan inzicht bieden in de manier waarop de effectiviteit van de politie te verbeteren valt.

CPB Document 75, Police numbers up, crime rates down. The effect of police on crime in the Netherlands, 1996-2003, ISBN 90-5833-205-5, is te bestellen bij:
Bibliotheek Centraal Planbureau
Postbus 80510
2508 GM Den Haag
Telefax: 070-3383350
E-mail: bibliotheek@cpb.nl

Prijs: 9,00 euro

De volledige publicatie is tevens (gratis) beschikbaar als PDF-bestand op de website van het CPB (www.cpb.nl).
Inlichtingen bij Ben Vollaard (tel: 070-3383384) of Dick Morks (tel. 070-3383410)

19 jan 05 10:12