Partij van de Arbeid


Persbericht


Den Haag, 19 januari 2005


PvdA wil geen nieuwe armoedeval: de nieuwe subsidiewet moet anders


De nieuwe Subsidiewet Awir veroorzaakt een nieuwe armoedeval. Van het meer -inkomen blijft datzelfde jaar nauwelijks iets over. De prikkel om werk te aanvaarden of van baan te veranderen wordt daardoor aanzienlijk verkleind.


De PvdA vindt dat de nieuwe subsidiewet Awir, die de zorgtoeslag en de huursubside in 2006 via de Belastingdienst laat uitvoeren, zo niet kan. De nieuwe veranderingen in de huursubsidie en het gekozen peiljaar maken dat een salarisverhoging of een dertiende maand nauwelijks meer iets opleveren. Een fooi, dat blijft er over van een dertiende maand, niet meer dan 16 procent , zegt de PvdA-woordvoerder Saskia Noorman den Uyl.


Vandaag behandelt de Tweede Kamer de nieuwe wetsvoorstellen. Het doel van het kabinet om inkomensafhankelijke maatregelen doorzichtiger te maken en de armoedeval te verkleinen is mooi, dat wil de PvdA ook. Maar met het gekozen systeem bereikt de regering precies het tegenovergestelde. Er volgt een nieuwe armoedeval. Er is geen burger die dat begrijpt. De mensen die huursubsidie nodig hebben en van de vangnetregeling gebruikmaken, gaan er straks 76 procent tot 80 procent in subsidie op achteruit; zo laat onderzoek van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam zien. Het wordt tijd dat de regering de stopverf uit de oren haalt en de wetsvoorstellen aanpast, dit kunnen we de mensen niet aandoen , aldus Noorman Den Uyl.