D66

Sophie in t Veld, lid Europees Parlement D66/ALDE, is getroffen door de gevolgen van de Tsunami die Zuid-Oost Azië op Tweede Kerstdag heeft getroffen. In een debat in de ALDE-fractie naar aanleiding van deze natuurramp wees In t Veld erop dat er meer aandacht dient te komen voor "good governance" (goed bestuur). Natuurrampen zijn onvermijdelijk, maar het aantal slachtoffers en de omvang van de materiele schade hangt in grote mate af van bestuurlijke competentie van de bestuurders in het getroffen gebied.

In t Veld verstaat hieronder dat een goed bestuur toe ziet op het naleven van veiligheidsvoorschriften het treffen van preventieve maatregelen en het adequaat optreden bij rampen. Er zijn diverse aardbevingen geweest, waar het aantal slachtoffers onnodig hoog was doordat bouwvoorschriften massaal werden genegeerd. De ramp in Azië had minder catastrofaal kunnen zijn als er een
Tsunami-waarschuwingssysteem was geweest. Het ontbreken daarvan was niet het gevolg van gebrek aan geld, maar van bestuurlijke onkunde en desinteresse.

In t Veld hoopt dat in de getroffen gebieden alle capaciteit volledig wordt ingezet voor noodhulp en wederopbouw, en dat politieke verschillen opzij worden gezet. Berichten over militairen die geen vinger uitsteken om de slachtoffers te helpen, maar wel bezig zijn met het opzetten van militaire structuren zijn, op zijn zachts gezegd, zorgwekkend, aldus de D66er. In t Veld sprak de hoop uit dat het element van goed bestuur aan de orde in de op handen zijnde conferentie over natuurrampen.

10-1-2005 10:29