Ingezonden persbericht


Persbericht

SPAR BREIDT UIT IN RUSLAND
Internationale retailer verdubbelt aantal Russische vestigingen

Amsterdam, 19 januari 2005 - Het van oorsprong Nederlandse SPAR International heeft een sublicentie-overeenkomst getekend voor de stad Tula in Centraal Rusland, 200 km ten zuiden van Moskou. SPAR's nieuwe partner, TD"TRIADA", runt op dit moment twaalf supermarkten die in de loop van 2005 transformeren tot SPAR winkels. TD"TRIADA", dat SPAR Tula gaat heten, opent daarnaast dit jaar acht geheel nieuwe SPAR supermarkten.

"Dit is het begin van een gedurfd uitbreidingsplan van SPAR voor de regio Centraal Rusland. In de komende twee jaar openen we zestig SPAR supermarkten in deze regio, waardoor ons uitbreidingsplan op koers blijft," aldus Dmitry Maslov, directeur SPAR regio Centraal Rusland. SPAR was al actief in Moskou met vijf winkels en opende in het laatste kwartaal van 2004 nog vier nieuwe winkels in de hoofdstad.

Rusland is één van de wereldmarkten waar SPAR zich op richt. Vorig jaar breidde SPAR zijn activiteiten al uit naar andere belangrijke markten, waaronder China en India. De omzet van SPAR in Moskou steeg van EUR 57 miljoen in 2003 tot een geschatte omzet van EUR 96 miljoen in 2004. TD"TRIADA", opgericht in 1992, heeft op dit moment 2.800 medewerkers en realiseerde een omzet van circa EUR 60 miljoen in 2004.

SPAR komt met twee verschillende formules tegemoet aan de wensen van de Russische consument: SPAR buurtwinkels en grotere EUROSPAR winkels voor de wekelijkse boodschappen. In totaal beschikt SPAR over vier verschillende winkelformules. Deze diversiteit speelt een doorslaggevende rol in het succes van SPAR en stelt de organisatie in staat zijn producten en diensten af te stemmen op de behoeften en gewoonten van individuele markten.

"Samenwerken zit in onze genen," zegt Gordon Campbell, Managing Director van SPAR International. "Kennisdelen is de drijvende kracht achter het succes van SPAR. Sinds onze oprichting in 1932 hebben we veel geleerd over de samenwerking met verschillende culturen en de ondersteuning van onafhankelijke lokale detailhandelaren. De nieuwe SPAR winkels in Rusland bieden de consument het beste van twee werelden; ze combineren een breed assortiment van verse Russische kwaliteitsproducten, lokale marktexpertise en zeventig jaar SPAR ervaring in levensmiddelenretail en logistiek." De organisatie deelt deze ervaring met haar medewerkers en franchisers door middel van een programma van flagship winkels, master classes en seminars.

SPAR
SPAR, in 1932 opgericht in Nederland, is de grootste levensmiddelen retailer ter wereld - de wereldwijde SPAR organisatie telt meer dan 15.000 winkels in 34 landen, verspreid over 4 continenten. SPAR winkels bedienen elke dag meer dan 9 miljoen consumenten. SPAR is actief met vier verschillende winkelformules, waaronder de SPAR supermarkt en de INTERSPAR hypermarkt. SPAR hanteert tot op de dag van vandaag de principes van het franchisesysteem.

SPAR International is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en coördinatie van de wereldwijde SPAR organisatie. De voornaamste activiteiten van SPAR International zijn uitbreiding naar nieuwe landen, ontwikkeling van de detailhandel, marketing en het sluiten van centrale koopcontracten.

SPAR heeft leden in verschillende landen. In volgorde van oprichting zijn dat Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Finland, Ierland, Zuid Afrika, Zimbabwe, Griekenland, Japan, Noorwegen, Zwitserland, Zweden, Slovenië, Hongarije, Tsjechië, Australië, Polen, Moskou, Mauritius, Oekraïne, Botswana, Namibië, Kroatië, Singapore, Zambia, Verenigde Arabische Emiraten, China en India.


- einde bericht -

Dr. Gordon Campbell is beperkt beschikbaar voor telefonische interviews. Beeldmateriaal kunt u vinden op www.edelman.com/nl/pressroom.

Voor meer informatie en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met:

Edelman Nederland
Hilke van Bergen / Eva Rijser
Tel: 023 - 554 20 30
Email: hilke.vanbergen@edelman.com / eva.rijser@edelman.com www.edelman.com/nl/pressroom

SPAR International
Penny van der Kaars
Communications Manager
Tel: + 31 20 626 6749
Email: p.vanderkaars@spar-international.com
www.spar-international.com