Verbond van Verzekeraars

CCV en NCP verdelen taken

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zal vanaf dit jaar de inhoud van een aantal certificeringsregelingen op het gebied van veiligheid vaststellen; een taak die voorheen door het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) werd uitgevoerd. Het NCP blijft in 2005 de instantie die de bedrijven/leveranciers keurt en certificaten toekent. Eind vorig jaar is deze scheiding der machten officieel van kracht geworden.

Het CCV is vorig jaar opgericht als hét centrum dat alle initiatieven op het gebied van preventie en criminaliteit centraal moet aansturen. In het CCV werken publieke (ministeries van BZK en Justitie) en private partijen (onder meer Verbond) samen.
Het centrum zal voortaan de inhoud van de BORG-regelingen voor inbraakbeveiliging, rolluikbeveiliging en particuliere alarmcentrales, de regeling brandmeldinstallaties en de regeling kleine blusmiddelen vaststellen. Daarmee krijgt het CCV een paar nieuwe instrumenten ter beschikking om de kwaliteit van de regelingen en de samenhang daartussen te verbeteren, en zo samen met overheid en bedrijfsleven bij te dragen aan meer veiligheid.

Meer duidelijkheid
Voor het NCP is de stap goed, omdat zo meer duidelijkheid komt over zijn specifieke verantwoordelijkheid op dit gebied: het toekennen van certificaten. Bovendien opent het losknippen van de verantwoordelijkheden de mogelijkheid voor concurrentie tussen verschillende certificatie-instellingen. Dat is alleen maar voordelig voor de klant.

Verzekerd!, januari 2005