Universiteit van Utrecht

51733.gif

Persbericht

19 Januari 2005

Minister Van der Hoeven opent Netherlands Proteomics Centre

Internationaal vermaarde onderzoekers onderschrijven belang van nationaal proteomics-onderzoek

Vooraanstaande proteomicsdeskundigen als prof.dr. Ruedi Aebersold (ETH Zürich) en prof.dr. Jack Greenblatt (University of Toronto) zullen op het openingssymposium van Netherlands Proteomics Centre (NPC) een lezing geven over hun baanbrekend werk en onderzoek. Hun aanwezigheid op het symposium geeft het belang aan van het nationale samenwerkingsverband NPC. In het NPC wordt het nationale onderzoek op het gebied van proteomics gecoördineerd. Proteomics is het grootschalig bestuderen van de werking van eiwitten. Door het in kaart brengen van alle eiwitten en hun werking in het lichaam kunnen ziektes in een vroeg stadium worden onderkend. Behandeling kan daardoor eerder en beter plaatsvinden. Het Netherlands Proteomics Centre wordt op donderdag 3 februari 2005 geopend door minister Van der Hoeven van OCenW.

Netherlands Proteomics Centre

In het NPC-onderzoeksprogramma worden in 56 projecten de belangrijkste proteomicstechnieken verbeterd en toegepast. Uniek is de opzet van de 'Research Hotels'. Hierin zijn gastonderzoekers welkom om samen met NPC-wetenschappers gebruik te maken van de nieuwste proteomicstechnologieën. Het NPC maakt deel uit van de nationale Genomics strategie.

Proteomics

Het proteomicsonderzoek is het logische gevolg van het recent in kaart brengen van het DNA (ofwel het genoom) van de mens. De kennis die er nu is over het humane genoom, waarop erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd, biedt een schat van informatie voor het biomedisch onderzoek en grote kansen voor nieuwe toepassingen. Recent zijn er door het gebruik van proteomicstechnieken positieve resultaten geboekt om baarmoederhalskanker vroegtijdig te diagnosticeren. Ook is er een uitgebreid beeld op eiwitniveau van de malariaparasiet gemaakt, wat helpt bij het ontwikkelen van een vaccin.

Grand Opening

"Naast de minister hebben we enkele zeer vermaarde proteomicsonderzoekers naar de Grand Opening kunnen aantrekken. Daarmee onderschrijven zij het grote belang van het NPC om het Nederlandse proteomics onderzoek internationaal op de kaart te zetten", aldus prof.dr. Albert Heck, initiator van het NPC. "Zij geven hun visie op de huidige en toekomstige mogelijkheden van proteomics, bijvoorbeeld voor de snellere diagnose van kanker." Nu het Netherlands Proteomics Centre klaar staat in de startblokken, zal minister Van der Hoeven het NPC met een feestelijke handeling officieel openen. Heck: "De Nederlandse regering vindt het nieuwe onderzoeksgebied proteomics zo belangrijk dat zij in 2003 heeft besloten er de volgende vier jaar 25 miljoen euro voor uit te trekken. Daarmee beoogt de overheid het nationale onderzoek op dit gebied een sterke push te geven en het onderzoek landelijk te coördineren." In de middag geven wetenschappers van het NPC een overzicht van de NPC highlights.

NPC is een samenwerkingsverband van Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden, Erasmus MC Rotterdam, UMC Utrecht, UMC Groningen, Hubrecht Laboratorium en FOM/AMOLF, alsook de biotechnologische bedrijven LC Packings, Pamgene, Spark, Bruker, Pfizer en Bayer. Het NPC staat onder leiding van prof.dr. Albert Heck.

Opening NPC

Klik op www.netherlandsproteomicscentre.nl voor het volledige programma en de sprekers. Vertegenwoordigers van de media kunnen zich tot woensdag 2 februari, 16.00 uur opgeven voor de opening.

Nadere informatie

Silvie Hermsen, Communicatie NPC, (030) 253 4564, hermsen@npc.genomics.nl