Gemeente Ede

nummer 9 / Ede, 19 januari 2005

Actie Groenstroom van start
`Geef uzelf groen licht`

De gemeente Ede wil haar inwoners stimuleren tot energiebesparing en aandacht voor duurzame energie. Daarom start zij dit jaar met de actie Groenstroom. Met deze actie wil Ede het gebruik van Groenstroom stimuleren. De actie is ook gericht op het gebruik van andere vormen van milieuvriendelijke energie, zoals natuurstroom of ecostroom.

Energiebedrijven gebruiken hier verschillende termen voor. De actie wordt gevoerd door nieuwe inwoners aan te schrijven en te vragen over te stappen op Groenstroom. Ook andere inwoners kunnen gebruik gaan maken van de actie. Via informatie op de gemeentepagina in Ede Stad en op de website www.ede.nl kunnen zij eveneens meedoen.

Opzet
Elke (nieuwe) inwoner van Ede die deel neemt aan de actie en zich als nieuwe Groenstroom-klant aanmeldt bij een energieleverancier krijgt van de gemeente een premie van EUR 10,00. Als daarnaast ook nog eens spaarlampen ter waarde van EUR 10,00 worden gekocht, dan wordt de premie verdubbeld. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen levert het een extra afname van Groenstroom op, ook worden energiebesparende spaarlampen aangeschaft. Meedoen kan door het invullen en terugsturen van een speciale antwoordkaart. De gemeente stort vervolgens de EUR 10,00, of EUR 20,00 op de bankrekening van de deelnemer. Meedoen kan tot en met 31 december 2005.

Groenstroom
Groenstroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit wind, zon, water en biomassa. Bij het laatste kan gedacht worden aan energie opgewekt uit het verbranden of vergisten van organisch materiaal. Naast Groenstroom bestaan ook andere energievormen die in meer of mindere mate milieuvriendelijk zijn. Gewone stroom wordt opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas. Hierbij komen grote hoeveelheden kooldioxide (CO ) in de atmosfeer. Dit draagt bij aan het broeikaseffect. Groenstroom wordt uit duurzame bronnen opgewekt, waardoor er geen of veel minder CO vrijkomt. Beter voor het milieu dus.

Klimaatplan
Leidraad voor de gemeente Ede is het in 2003 vastgestelde klimaatplan `Energie(k) in Ede`. In dit plan staan uiteenlopende acties genoemd die kunnen bijdragen aan het gebruik van meer duurzame energie. Daar-naast gaat het ook om het terugdringen van het energiegebruik.


---