FNV

Van der Kolk: `Cao krijgt heel andere vorm'

"De cao in de huidige vorm heeft zijn langste tijd gehad." Dat zei de voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk, dinsdagavond tijdens een debat over werken in de toekomst. "De cao zal op lange termijn niet meer aan een bedrijf of sector, maar aan de werknemer gekoppeld zijn."
Sector- en bedrijfs-cao's verdwijnen, voorzag Van der Kolk in vakbondsmuseum De Burcht. De cao krijgt een andere vorm door toenemende de economische globalisering, het vrije verkeer van goederen en personen neemt toe. De cao wordt dan ook grensoverschrijdend.

En sectoroverschrijdend, want de ondernemingsgewijze productie wordt meer fluïde, verwacht Van der Kolk. Zelfstandige ondernemers sluiten wisselende coalities die de grenzen tussen sectoren als metalektro en handel overschrijden. Daarom zal de cao van de toekomst niet aan een bedrijf, maar aan de werknemer gebonden zijn.

"De werknemer is dan de ondernemer van zijn eigen arbeid", legde Van der Kolk in het debat met de voorzitter van de werkgevers in de metaalindustrie, Arie Kraaijeveld, uit.

In de cao komen bijvoorbeeld meer afspraken over scholing, zodat de werknemer daar ook in een ander bedrijf of als zelfstandige zonder personeel wat aan heeft. Maar loonarbeid zal blijven bestaan, verspelde Van der Kolk. Hij vreest wel een tweedeling tussen goedverdienende zelfstandigen en werknemers in loondienst.

Opponent Kraaijeveld onderstreepte in het Amsterdamse vakbondsmuseum dat het zo'n vaart niet zal lopen. Nu werkt 80 tot 85 procent in loondienst. En dat zal niet ingrijpend veranderen. Het toekomstbeeld van Van der Kolk van steeds wisselende coalities tussen ondernemingen zag ook de werkgeversvoorman voor zich. Dat die per definitie sectoroverschrijdend zouden zijn, bestreed hij echter.