Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Woensdag 19 januari 2005

PvdA pleit voor stop-and-shop tarief

Winkeliers in kleine winkelstraten lijken de dupe te worden van het betaald parkerenbeleid. Vooral voor de kleien winkeliers die het moeten hebben van de kleine boodschappen hebben te maken met een omzetdaling. Mensen hebben geen zin om eerst 50 cent te betalen om hun auto te parkeren terwijl ze alleen een halfje witbrood nodig hebben.

Dit is een ongewenst effect van het invoeren van betaald parkeren in wijken. De deelgemeente Charlois denkt zelfs al aan het terugdraaien van het betaald parkeren als er geen oplossing komt voor het probleem van deze ondernemers.

Richard Moti, woordvoerder Verkeer van de PvdA-fractie, ziet wel wat in een stop and shop -tarief: Mensen betalen een bedrag van bijvoorbeeld 5 cent en kunnen daarvoor het eerste half uur goedkoop parkeren, om even snel wat boodschappen te doen.

De PvdA wil graag weten wat verantwoordelijk wethouder Hulman hiervan vindt, en of hij bezig is met het zoeken naar oplossingen. Richard Moti heeft hierover schriftelijke vragen gesteld (hieronder ingevoegd).

Meer informatie:

Richard Moti, 06-184 71 882

Monique Smits, communicatiemedewerker

010-417 9368, 06-123 55 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Fractie PvdA Rotterdam

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam

010-417 2105
pvda@stadhuis.rotterdam.nl

www.pvdarotterdam.nl

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het reglement van orde

Betreft: PvdA wil parkeerprobleem ondernemers oplossen

Rotterdam, 18 januari 2005

Geacht College,

Onlangs verscheen er in het Rotterdams Dagblad een noodkreet van kleine Rotterdamse ondernemers. Zij hebben veel last van betaald parkeren in hun winkelstraat, en zien hun klandizie ernstig afnemen.

Een banketbakker gaf als voorbeeld dat als men een half brood van 45 eurocent wil halen, hij/zij eerst 50 eurocent moet betalen in de parkeerautomaat. De omzet van deze bakker is sinds de invoering van betaald parkeren gedaald met 7%. Hierdoor heeft hij ook het aantal personeelsleden (werkgelegenheid) verminderd.

Een rondgang van de PvdA-fractie bij andere ondernemers geeft een soortgelijk beeld. Met name kleine zelfstandige ondernemers in kleine winkelstraten hebben te maken met een omzetdaling. Ook bij de uitreiking van de prijs Ondernemer van Charlois , op 16 december jl. bleek het parkeren voor klanten met kleine boodschappen bij veel ondernemers een groot probleem te zijn.


* Is het college bekend met deze ongewenste effecten van betaald parkeren voor (kleine) ondernemers in kleine winkelstraten?
* Is het college bereid om oplossingen voor deze ongewenste effecten te bedenken, en uit te voeren?

Deelgemeente Charlois heeft aangegeven, dat zij eventueel overwegen om de invoering van betaald parkeren terug te draaien, als het college geen oplossingen biedt voor het probleem van deze (kleine) ondernemers. Zelf stellen ze een stop-and-shoptarief van 5 eurocent voor de eerste 24 minuten voor.


* Wat vindt het college van deze oplossing om tegemoet te komen aan de bezwaren van de ondernemers?


* Is het mogelijk dat misbruik voorkomen kan worden doordat een chipkaart herkend kan worden, en je dus kunt weten dat er met een chipkaart voor de tweede keer weer wordt betaald?

In de gemeente Zaltbommel is sprake van een zogenaamd vijf minuten beleid, waarbij parkeerders de eerste vijf minuten niet hoeven te betalen. De gedachte is dat er tijd nodig is om de parkeermeter te vullen.


* Is het college net als de PvdA van mening dat deze oplossing ook een grote bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleem van de ondernemers?


* Hoe staat het college tegenover het idee om ook per eenheden van 20 eurocent bij parkeermeters te kunnen betalen, zodat er voor kortere periode geparkeerd kan worden?

Met vriendelijke groet,

Richard Moti Matthijs van Muijen