FNV

Nederland verdient beter

De Waal: 'Overlegmodel heeft averij opgelopen'

Het Nederlands overlegmodel heeft de afgelopen tijd behoorlijke schade opgelopen. Het is niet zo eenvoudig om weer met werkgevers en kabinet om tafel te gaan zitten. Dat zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal gisteren tijdens een symposium over 100 jaar moderne vakbeweging.

Oud-voorzitter Wim Kok pleitte daar voor voortzetting van de sociale dialoog, die het gemakkelijker maakt om economische tegenwind op te vangen. Ook Kok heeft 'met verbazing' toegekeken hoe het kabinet Balkenende het conflict liet oplopen, en op een 'cynische en honende' manier de vakbeweging in de hoek zette. Pas na 300.000 mensen op het Museumplein kwam het kabinet tot inkeer. Ook SER-voorzitter Wijffels toonde zich een groot voorstander van de dialoog, waarmee hij Nederland wil omvormen naar een netwerk-economie.

Meest kritisch in het debat bleek Lodewijk de Waal. 'Er zijn wel degelijk grote tegenstellingen zoals tussen kapitaal en arbeid, en de slechtheid die daaruit voortkomt. In veel bedrijven is de baas nog steeds de baas. En onze ervaring van de afgelopen tijd met VNO-NCW en het kabinet zijn natuurlijk niet zo gunstig.'

De FNV herdenkt dit jaar de oprichting van de moderne vakcentrale NVV in juli 1905, die later fuseerde met het NKV tot de huidige FNV.

19 januari 2005