Amsterdam RAI

SOLO LIFT WINNAAR ARBO INNOVATION AWARD 2005

De Liftmates Solo Lift van Tawi B.V. is op de eerste tentoonstellingsdag van de vakbeurs ARBO 2005 uitgeroepen tot winnaar van de ARBO Innovation Award. Deze award is een onderscheiding voor opvallende innovatieve producten, diensten of concepten voor de arbo-branche. Alle genomineerde producten zijn nog tot en met 20 januari te zien tijdens ARBO 2005 in Amsterdam RAI.

De Liftmates Solo Lift maakt het snel en ergonomisch pakken, tillen en verplaatsen van kartonnen dozen mogelijk. Met de Solo Lift is het mogelijk om lichte dozen met één hand te pakken. De Solo Lift heeft een zeer goede grip op de doos, zodat het veilig in gebruik is en de kans op vallen aanzienlijk vermindert.

De vakjury koos voor de Solo Lift vanwege de grote toegevoegde waarde die het product biedt bij de oplossing van til-problematiek. Een op de vijf werknemers verricht nog steeds lichamelijk zwaar werk. Moeilijk te veranderen is het tillen in de laatste fase in de keten van goederendistributie: de aflevering bij de eindgebruiker en de verdere verwerking. Een citaat uit het juryrapport: Doordat de Solo Lift gebruikt kan worden met een groot deel van de bestaande toegelaten eenheidsverpakkingen (kartonnen dozen) is de praktische toepasbaarheid groot. Vorm, eenvoud in het gebruik en prijs zorgen er bovendien voor dat het product zowel geschikt is voor gebruik in de distributiesector, als voor incidenteel gebruik door eindgebruikers zelf. Het verbluffende gemak waarmee forse en zware verpakking kan worden opgenomen, gedragen en neergezet zorgt ervoor dat de jury verwacht dat deze innovatieve vinding een brede toepassing zal vinden. De toename van het risico op klachten in de arm door het eenhandig tillen acht de jury acceptabel, ook omdat in onderzoek het gunstige effect op de rugbelasting is aangetoond.

Genomineerden
Naast de Solo Lift van Tawi B.V. waren de volgende producten genomineerd voor de prijs: · e-Monitor+ van ErgoDirect B.V. Een nieuwe methode om met hulp van de computer uitgebreid aandacht te geven aan het verbeteren van de werksituaties van beeldschermwerkers en het voorkomen van RSI in een onderneming.

· Hoverstop actief ergonomische muis van ErgoDirect B.V. Vermindert de tijd dat de gebruiker de muis vast heeft en draagt daarmee bij aan het verminderen van de belasting van spieren en gewrichten.

· Grammer Galileo Galilei Chair van Office Design Nederland B.V. De eerste stoel waarbij de rugleuning zich automatisch aan de constant op natuurlijke wijze veranderende vorm van de wervelkolom aanpast. · Medisafe "Eye and Face Wash" van Handels Onderneming Schotting v.o.f. De Eye and Face Wash spoelfles maakt een spoeltijd van 15 minuten mogelijk. De fles kan worden gebruikt voor het spoelen van ogen en/of lichaamsdelen die door vuil of chemicaliën zijn verontreinigd, het koelen van brandwonden en het irrigeren van schaaf- en open wonden.

· Mirra van HermanMiller van HM Ergonomics B.V. Het innovatieve karakter van deze bureaustoel uit zich onder meer in het materiaalgebruik, waardoor er ergonomische voordelen mogelijk zijn die tot nu toe voor onmogelijk werden gehouden.

· Markant Space Arm van Markant Office Furniture Een pneumatisch verstelbare LCD arm biedt de mogelijkheid tot dynamisch werken, of men nu afwisselend zittend, staand, actief of passief met de computer werkt, het LCD scherm is te allen tijde moeiteloos in de juiste positie in te stellen.

Opmerkelijke producten
De organisator van de ARBO Innovation Award, Amsterdam RAI, wil met de uitreiking de aandacht vestigen op opmerkelijke producten die tijdens ARBO tentoongesteld worden. Bovendien hoopt zij de branche te stimuleren om nieuwe concepten te ontwikkelen die inspelen op de snelle ontwikkeling van de arbo-markt.

Een deskundige, onafhankelijke vakjury beoordeelde in totaal 23 ingezonden producten. In het algemeen viel daarbij volgens de jury het sterk innovatieve karakter van de inzendingen op, bijvoorbeeld ten opzichte van de inzendingen in het voorafgaande jaar. Waar toen nog veel producten en diensten werden aangeboden die de jury beschouwde als een normale doorontwikkeling van reeds bestaande producten, is er nu duidelijk sprake van een toename van het aanbod van creatieve, inspirerende producten , aldus het juryrapport. Fabrikanten, leveranciers en importeurs konden innovaties aanmelden die na 15 januari 2004, dus na de vorige editie van de vakbeurs, op de Nederlandse markt zijn verschenen.

ARBO 2005
Tijdens ARBO, het nationale vakevenement voor veiligheid, gezondheid en ergonomie op het werk, is ook dit jaar alles te vinden over theorie en praktijk uit het vakgebied. ARBO 2005 in Amsterdam RAI wordt georganiseerd in samenwerking met gerenommeerde partijen uit de branche. Het evenement maakt onder andere gebruik van de expertise van TNO Arbeid, de AVAG en de NVVK, Modint en ICT-OFFICE. Meer informatie is te vinden op de website www.arbo-rai.nl.

Amsterdam, 19 januari 2005

Noot voor de redactie /