Provincie Limburg

125.000,- voor Bestuurlijke Aanpak georganiseerde criminaliteit De Provincie trekt 125.000,- uit voor het project Bestuurlijke Aanpak

georganiseerde criminaliteit. Het project levert een bijdrage aan één van de speerpunten binnen het thema Veilig leven in Limburg, namelijk de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. De projectpartners (de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade en Valkenburg aan de Geul) dragen gezamenlijk 325.000,- aan het project bij.

De rol van de Provincie is tweeledig. Enerzijds worden met deze bijdrage gemeenten gestimuleerd hun verantwoordelijkheid te nemen in de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Daarbij wordt vooral gekeken naar de vastgoedsector, de drank en horecasector en de prostitutiesector.

In de tweede plaats heeft de Provincie ook een eigen verantwoordelijkheid. Dit op het gebied van de afgifte van vergunningen, aanbestedingen en het verlenen van vergunningen. Met de implementatie van de Wet Bibob (die wet biedt bestuursorganen instrumenten om te voorkomen dat criminele organisaties worden gefaciliteerd door middel van vergunningverlening, aanbestedingen en subsidieverlening) wordt hiermee een start gemaakt. In eerste instantie wordt daarbij de aandacht gericht op de vergunningverlening voor de afvalstoffenbranche. Bekeken wordt in welke situaties een Bibob-toets zal worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld bij alle nieuwe vergunningsaanvragen en bij aanvragen voor een revisievergunning. Ook de mogelijkheden die de Wet Bibob biedt bij de handhaving zullen worden bestudeerd en uitgewerkt.

De genoemde Bibob-toets houdt in dat bedrijven bij de vergunningaanvraag worden gevraagd een uitgebreide vragenlijst in te vullen aan de hand waarvan de financiële, bedrijfseconomische en juridische structuur van de onderneming duidelijk wordt. De ingevulde vragenformulieren moeten uiteraard worden beoordeeld. Dit gebeurt door een onafhankelijk toetsteam. Bij twijfel over de integriteit van de aanvrager van de vergunning, kan een advies worden gevraagd aan het bureau Bibob in Den Haag. Met een negatief advies van dit bureau kan de vergunning vervolgens worden geweigerd of worden ingetrokken.

19-1-2005 12:08