NEN


Identificatie van montageblokken gemakkelijker door mondiale norm

Delft - Een nieuwe mondiale norm, NEN-ISO 16874, zorgt voor een gemakkelijkere installatie van hydraulische systemen met montageblokken. Ook het gebruik en onderhoud van dergelijke systemen wordt door de komst van deze norm eenvoudiger. De norm is verkrijgbaar bij NEN, het centrum van normalisatie te Delft.

Montagebloksamenstellingen - toegepast in hydraulische aandrijfsystemen - bestaan uit componenten die zijn gemonteerd op een montageblok. Juiste identificatie van de componenten en verbindingspoorten is noodzakelijk voor de bouw van een montagebloksamenstelling. Dit geldt ook voor het onderhoud. De nieuwe norm geeft de nu mondiaal geldende methode voor een volledige en juiste identificatie. De titel van deze norm luidt dan ook: NEN-ISO 16874 Hydrauliek - Identificatie van montagebloksamenstellingen en hun componenten.

NEN-ISO 16874 legt identificatiecodes vast die op montageblokken moeten worden vermeld.
Dit zijn codes die zijn gerelateerd aan product- en onderhoudsdocumentatie. Denk hierbij aan schakelschema's, stuklijsten en samenstellingstekeningen. Het uiteindelijke doel is het vergemakkelijken van montage, installatie, gebruik en onderhoud van systemen waarin montageblokken worden toegepast. De codes vormen een unieke identificatie, die in bijbehorende documentatie voor elk montagevlak en elke patroonkamer is terug te vinden. De norm is in het Nederlands vertaald.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op deze website of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:
ir. Job Landré, tel. (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.