Nieuwe generatie Intel® Centrino(TM) mobiele technologie geeft verdere invulling aan het begrip 'mobiliteit’

Intel Centrino notebooks bieden nieuwe mogelijkheden voor entertainment en voor werk

Amsterdam, 19 januari 2005 - Intel heeft vandaag de nieuwe generatie Intel® Centrino(TM) mobiele technologie voor notebook PC's onthuld. Dit nieuwe platform voor mobiele PC's biedt tal van nieuwe mogelijkheden en functies - zowel voor entertainment als voor zakelijke toepassingen; van supersnelle graphics tot betere beveiligingsmogelijkheden. Tegelijk worden ook belangrijke voorwaarden voor optimale mobiliteit niet vergeten, zoals snelle geïntegreerde draadloze netwerkconnectiviteit en lange batterij¬levensduur.

De Intel Centrino mobiele technologie bestaat uit een Intel processor, een chipset, alsmede hard- en software voor draadloze netwerkverbinding. Dit alles is door Intel van meet af aan ontworpen en geproduceerd met het oog op mobiliteit. Dankzij de nieuwe zakelijke en consumenten-mogelijkheden van het platform is een notebook met Intel Centrino mobiele technologie veel meer dan een computer of een apparaat om draadloos mee te werken. Het is voortaan ook een krachtige spelcomputer, een thuisbioscoop, een MP3-speler en natuurlijk een zakelijk hulpmiddel; allemaal in één mobiel design dat overal gebruikt kan worden.

"Toen de Intel Centrino mobiele technologie twee jaar geleden werd geïntroduceerd, veranderde Intel de markt voor mobiele PC's volledig. Voor het eerst was er een compleet platform dat een lange batterijlevensduur, probleemloze draadloze connectiviteit, geweldige prestaties en stijlvolle ontwerpen mogelijk maakte", zegt Roger Benson, algemeen directeur van Intel Benelux. "En nu, met alle zakelijke en consumentenfuncties die we in het nieuwe platform hebben geïntegreerd, nemen we met notebooks de volgende stap: het wordt een compleet uitgerust mobiel apparaat voor alle mogelijke toepassingen."

Intel verwacht dat er dit jaar meer dan 150 verschillende notebookmodellen op de markt zullen komen, gebaseerd op de nieuwe Intel Centrino mobiele technologie (voorheen bekend onder de codenaam 'Sonoma'). Volgens marktonderzoeker Mercury Research is de verkoop van mobiele processors in het vierde kwartaal van 2004 met 20 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal: veruit de sterkste groei van alle processor-marktsegmenten. Ook Intel zelf meldde records in het aantal geleverde mobiele processors. De verwachte nieuwe notebooks variëren van complete 17 inch breedbeeldmodellen met Intel® High Definition Audio en surround sound tot zeer compacte en lichte notebooks met een laag stroomverbruik. Klanten kunnen ook meer modellen verwachten met een verkoopprijs vanaf 1.000 dollar.

Entertainer èn kantoortijger
Het Intel Centrino mobiele technologie-platform omvat nieuwe Intel® Pentium® M processors, de Mobile Intel 9125 Express chipsetfamilie (voorheen bekend onder de codenaam 'Alviso') en Intel® PRO/Wireless 2915ABG of 2200BG componenten voor draadloze netwerkcommunicatie.

Consumenten en zakelijke gebruikers kunnen aanzienlijk betere grafische prestaties verwachten van de kleinere, energiezuinige chipsets. De nieuwe Intel® Graphics Media Accelerator 900, een zuinige 533MHz front-side bus en ondersteuning voor dual-channel DDR2 geheugen zorgen samen voor een verdubbeling van de grafische prestaties van systemen met geïntegreerde graphics op basis van de Mobile Intel 915GM Express chipset. Daarnaast ondersteunt de nieuwe Intel Centrino mobiele technologie de nieuwe PCI Express grafische interface, die - op high-end systemen met aparte grafische kaart - tot vier maal de grafische bandbreedte biedt.

Consumenten kunnen genieten van geavanceerde entertainment-opties, zoals TV-tuners, Intel® High Definition Audio met Dolby Digital 7.1 surround sound, personal video recorders en afstandsbedieningen, wanneer de PC-fabrikant hierin voorziet. Tegelijkertijd kunnen klanten blijven rekenen op de lange batterijlevensduur die ze intussen gewend zijn van de Intel Centrino mobiele technologie. Hiertoe beschikken deze notebooks over onder meer Display Power Saving Technology v2.0, ondersteuning voor zuiniger DDR2-geheugen en Enhanced Intel® SpeedStep Technology.

De geïntegreerde componenten voor communicatie met 802.11a/g draadloze netwerken bieden een hogere netwerksnelheid, zodat gebruikers ook onderweg efficiënter en sneller kunnen werken. Het platform ondersteunt ook Intels Stable Image IT-programma, dat een stabiele, standaard hardware- en softwareconfiguratie garandeert voor een periode van minimaal een jaar, zodat organisaties minder tijd en geld verliezen aan het testen en uitrollen van nieuwe notebooks.

Een ander belangrijk kenmerk is de beschikbare Intel PRO/Wireless 2915ABG geïntegreerde chip voor draadloze netwerkcommunicatie. Deze biedt krachtige beveiliging voor organisaties die gebruikmaken van 802.11i§; een nieuwe standaard voor draadloze netwerken, die momenteel de krachtigste encryptie biedt. Optionele Intel® PROSet Wireless Software ondersteunt tevens de meest recente Cisco* Compatible Extensions. Gebruikers kunnen ook verbinding leggen met de drie meest gebruikte Wi-Fi netwerktypen, terwijl de Intel PROSet Wireless Software v9.0 ervoor zorgt dat consumenten en zakelijke gebruikers gemakkelijker en sneller een verbinding kunnen maken met Wi-Fi netwerken thuis, op kantoor of in openbare hotspots.

Samen met de nieuwe chipset en nieuwe draadloze componenten, biedt Intel zeven nieuwe varianten van de Intel Pentium M processor, uiteenlopend van de high-end 770 series op 2,13GHz tot een Ultra Low Voltage Intel Pentium M processor met een stroomverbruik van slechts vijf watt. Deze processors beschikken over een snelle 533MHz front-side bus voor hogere prestaties en optionele ondersteuning voor de Executable Disable Bit-technologie² die, in combinatie met een besturingssysteem dat deze technologie ondersteunt, betere bescherming kan bieden tegen bepaalde soorten virussen en wormen.

Prijzen en beschikbaarheid
De Intel Centrino mobiele technologie bestaat uit de Mobile Intel 9125PM of 9125GM chipsets, Intel PRO/Wireless 2195ABG of 2200BG netwerkcomponenten en de Intel Pentium M processor in snelheden uiteenlopend van 1,60 tot 2,13GHz. De prijzen hiervoor lopen uiteen van $270 tot $705 per stuk, bij afname van minimaal 1.000 stuks. De Intel Centrino mobiele technologie is tevens beschikbaar met de Mobile Intel 9125GMS chipset, een low-voltage Intel Pentium M processor 758 op 1,50GHz en een ultra-low voltage Intel Pentium M processor 753 op 1,20GHz.

Al deze prijzen betreffen de kosten van de losse componenten (processor, chipset, WLAN), die samen de Intel Centrino mobiele technologie vormen. Intel verkoopt ieder onderdeel ook apart. Meer informatie over de prijzen is te vinden op www.intel.com/intel/finance/pricelist/.

Intel heeft tevens de Intel® Celeron® M processor 370 op 1,50GHz en de Intel Celeron processor ULV 373 op 1,0GHz geïntroduceerd, met een stukprijs van respectievelijk $134 en $161 (bij afname van minimaal 1.000 stuks), en de Mobile Intel 910GML Express chipset.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

+ Voor draadloze connectiviteit en sommige functies kan de aanschaf van additionele software, diensten of externe hardware nodig zijn. Het aantal beschikbare van openbare draadloze netwerken is beperkt en sommige hotspots ondersteunen geen op Linux gebaseerde Intel Centrino mobiele technologie-systemen. De systeemprestaties zijn gemeten aan de hand van MobileMark 2002. De uiteindelijke systeemprestaties, batterijlevensduur, draadloze snelheid en functionaliteit, hangen af van het gebruikte besturingssysteem en de hard- en softwareconfiguratie. Meer informatie is te vinden op www.intel.com/products/centrino/more_info.

§ Het is mogelijk dat sommige beveiligingsoplossingen niet worden ondersteund door het besturingssysteem van de PC en additionele software en/of hardware vereisen, alsmede ondersteunding door de draadloze netwerkinfrastructuur. De fabrikant van de PC kan hierover meer informatie verschaffen.

² Voor het inschakelen van Execute Disable Bit-functionaliteit dienen zowel de PC als het besturingssysteem de Execute Disable Bit-technologie te ondersteunen. De fabrikant van de PC kan hierover meer informatie verschaffen.



Ingezonden persbericht