Socialistische Partij

SP wil buitenlandse waarnemers bij grondwetreferendum

19-01-2005 * De SP heeft sterke kritiek op de ongelijke verdeling van middelen voor de 'ja' en 'nee' campagnes in aanloop naar het referendum over de Europese grondwet. Senator Ronald van Raak verwacht geen eerlijke campagne voor de volksraadpleging die dit voorjaar wordt gehouden, en vraagt om internationale waarnemers. Hij kreeg vannacht in de Eerste Kamer van minister De Graaf de toezegging dat de mogelijkheden hiertoe zullen worden onderzocht.

Ronald van Raak Van Raak: "In tegenstelling tot een verkiezing tussen politieke partijen, is een referendum een strijd tussen belangengroepen. Met de Europese grondwet, die onder meer de `vrije en onvervalste concurrentie' in Europa moet bevorderen, zijn grote commerciële belangen gemoeid. Er zijn geen regels die sponsoring van de 'ja' en 'nee'-campagnes binnen proporties houden." Ook het kabinet zal zich volop in de campagne gaan mengen, zo maakte minister De Graaf vannacht bekend in het Senaat.

Het referendum gaat naar verwachting 25 tot 50 miljoen euro kosten. Er is 1 miljoen euro gereserveerd voor de 'ja' en 'nee'-campagnes, maar het is nog onduidelijk of dit geld eerlijk over de twee campagnes wordt verdeeld. Daarover beslist een referendumcommissie, die echter nog niet is samengesteld. Van Raak: "Een bedrag van 1 miljoen euro voor een campagne voor 10 miljoen mensen is veel te mager. Dat betekent dat de voor- en tegenstanders allebei een folder van vijf cent kunnen maken om de bevolking voor te lichten. Bovendien zal het meeste geld gaan naar organisaties die debatten organiseren, waardoor nog minder overblijft voor de publiekscampagnes. Voor de 'nee'-campagne, waarvoor ook de SP zich gaat inzetten, zal vrijwel geen geld over blijven. In een volwassen democratie moeten middelen gelijkwaardig worden verdeeld tussen de voor- en tegenstanders. Bij veel verkiezingen zien buitenlandse waarnemers hier op toe. Het lijkt mij verstandig om die objectieve toezicht ook bij dit referendum in te schakelen."