Gemeente Dongen


Nieuw landelijk opvangmodel asielzoekers 19-01-2005 00:00 Het AsielZoekersCentrum Dongen vanaf 2005
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het college van burgemeester en wethouders begin januari bijgepraat over het nieuw landelijk opvangmodel voor asielzoekers, dat op 1 januari 2005 in werking is getreden.

Het nieuwe beleid van mevrouw Verdonk, de verantwoordelijke minister voor vreemdelingenzaken en integratie, is meer gericht op terugkeer naar het land van herkomst van de vreemdelingen. Het karakter van de asielzoekerscentra (AZC) is daardoor in het nieuwe model enigszins veranderd. Voor Dongen en voor alle overige AZCs houdt dit in, dat het AZC de naam AZC-terugkeer krijgt. Het jaar 2005 geldt nog als overgangsjaar.

Het verschil met het oude AZC is dat het dagelijkse programma in een AZC-terugkeer meer gericht is op de terugkeer naar het land van herkomst. Er worden geen intensieve Nederlandse taallessen meer gegeven, die voor inburgering nodig zijn. Asielzoekers kunnen alleen nog basislessen Nederlands volgen. Die lessen zijn gericht op de zelfredzaamheid van asielzoekers. Nieuw is ook dat mensen, die in een AZC-terugkeer terecht komen, een kleinere kans op een verblijfsvergunning hebben. Zij ontvingen namelijk al een eerste negatief besluit op hun verblijfsaanvraag. Zij mogen dit besluit wel aanvechten. In afwachting van een tweede besluit verblijven zij dus in een AZC-terugkeer. Voorheen kwamen bijna alle asielzoekers in een AZC terecht, ongeacht of er al een eerste beslissing was genomen op hun asielaanvraag en ongeacht de uitkomst van die beslissing. Het aantal asielzoekers in een AZC-terugkeer, dat uitzicht heeft op een verblijfsvergunning, is door de nieuwe werkwijze gedaald. Nederland heeft in de nieuwe opzet 53 AZC-terugkeer centra. Voorheen waren er 82 AZCs, maar door de sterk verminderde instroom van het aantal asielzoekers de afgelopen tijd is het aantal dus teruggebracht.

Overige asielcentra
Als een asielzoeker in het AZC-terugkeer alsnog een verblijfsvergunning krijgt, dan verhuist hij naar een zogenaamd centrum voor Oriëntering en Inburgering (O&I). Hiervan zijn er 5 in Nederland, waaronder één in Gilze. In een O&I wordt een asielzoeker voorbereid op zijn inburgering in Nederland. Een asielzoeker blijft net zo lang in een O&I totdat er zelfstandige woonruimte is gevonden. Als een asielzoeker in een AZC-terugkeer is uitgeprocedeerd, dan wordt er gewerkt aan vertrek naar het land van herkomst. Lukt dit niet binnen de afgesproken termijn, dan wordt de asielzoeker overgebracht naar het Vertrekcentrum in Vlagtwedde.