Gemeente Gilze en Rijen

Quick scan naar mogelijkheden om winkelcentrum Rijen te versterken

Op verzoek van de Kamer van Koophandel is een quick scan uitgevoerd naar. mogelijkheden om het winkelcentrum in Rijen te versterken. De quickscan is aangeboden aan de gemeente. Het college wil nu de resultaten en aanbevelingen van de scan bespreken met de Winkeliersvereniging Rijen.

De opening van winkelcentrum Laverije in maart 2000 was een eerste aanzet tot versterking van het hart van Rijen. Op dit moment is er sprake van relatief veel leegstand en mist het centrum nog uitstraling. In de scan is daarom extra aandacht besteed aan het gedeelte Stationsstraat-Hoofdstraat, ter hoogte van De Laverije, ook wel de 'derde wand' genoemd.

Om mogelijkheden te vinden om het centrum te versterken is het ruimtelijk gebied van het centrum in Rijen beoordeeld. Ook heeft de kamer van Koophandel een analyse gemaakt van het winkelaanbod in Rijen en de resultaten daarvan vergeleken met de ervaringsgegevens van vergelijkbare gemeenten. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd met de winkeliersvereniging en de gemeente.

De quick scan biedt een eerste handvat om het winkelcentrum in Rijen te versterken en meer uitstraling te geven. Als leidraad voor verdere uitwerking van dit eerste handvat worden drie cs genoemd: compleet, compact en comfortabel. Dit betekent dat gestreefd moet worden naar een compleet aanbod van winkels. Het moet eenvoudig zijn om meerdere winkels te bezoeken, bijvoorbeeld een bezoek aan het postkantoor combineren met een bezoek aan de kapper. Dit betekent dat het winkelgebied compact moet zijn. Tot slot moet het winkelgebied goed bereikbaar zijn, prettig ingericht, schoon enzovoorts, ofwel comfortabel.

Het college gaat nu, samen met de Winkeliersvereniging Rijen, bekijken of een gezamenlijk gedragen actieplan voor de korte, middellange en lange termijn opgesteld kan worden.