FNV

Verbazing over omkering Arbowet door kantonrechter

Een kantonrechter in Sittard heeft bepaald dat een werknemer medicijnen moet gaan gebruiken om in ploegendienst te kunnen werken. Volgens de FNV is dit een merkwaardige omkering van de bepaling in de Arbowet die voorschrijft dat juist werkgevers het werk moeten aanpassen aan de werknemer.
Dat meldt FNV eMagazine woensdag.

De werknemer heeft last van maag/darmklachten die te maken hebben met nachtdiensten. Toen hij na een reorganisatie verplicht werd in ploegendienst te gaan werken, vroeg hij de kantonrechter zijn arbeidscontract te ontbinden.

De rechter wees dit verzoek af omdat de klachten van de man verholpen kunnen worden als hij zogeheten protonpompremmers gebruikt. Wim van Veelen, beleidmedewerker van de FNV, noemt het een "heel merkwaardig" bericht. "Volgens de Arbowet dienen werkgevers het werk aan te passen aan de werknemer en niet andersom."

De werknemer vond dat niet van hem kon worden verwacht dat hij medicijnen ging slikken, want ze hebben bijwerkingen. De rechter bepaalde echter dat dit argument alleen juist was geweest als het ging om ernstige bijwerkingen. Dat is hier niet het geval.

"Als je die redeneertrant volgt, dan kun je mensen met psychisch zwaar werk ook wel tot kalmerende tabletten verplichten", zegt Van Veelen. "Het kan niet zo zijn dat je met pillen en poeiers aan de slag moet als je weet dat je klachten door het werk komen. Artikel 3 van de Arbowet bepaalt dat de werkgever het werk moet aanpassen aan de belastbaarheid van de werknemer. Op basis van de summiere informatie over deze rechtszaak kun je stellen dat de kantonrechter voorbij gaat aan de Arbowet."