Akzo Nobel

Akzo Nobel betreurt vroegere gedrag in voormalig MCAA-kartel

Arnhem, 19 januari 2005 Akzo Nobel heeft de uitspraak ontvangen van de Europese Commissie voor het overtreden van de mededingingswetgeving op de Europese monochloorazijnzuur (MCAA) markt in de periode tussen 1984 en 1999.

In januari 2000 heeft Akzo Nobel ondernemingsbreed de naleving van mededingingsregels geïntensiveerd. In lijn met Akzo Nobels krachtige beleid om op te treden tegen mogelijke kartelkwesties, heeft de onderneming volledig meegewerkt aan het in maart 2000 gestarte onderzoek van de Commissie.

Hans Wijers, Bestuursvoorzitter van Akzo Nobel: Wij betreuren het vroegere gedrag van Akzo Nobel in dit voormalige MCAA-kartel. Los daarvan ergert het mij dat wij opnieuw geconfronteerd worden met een dergelijke mededingingskwestie. Hierdoor komt het overgrote deel van Akzo Nobels 63.000 medewerkers ten onrechte in een kwaad daglicht te staan vanwege iets dat lang geleden is gebeurd. Ik ben vastbesloten om dit achter ons te laten: met een volledige inzet om te verzekeren dat dit soort praktijken niet meer kan voorkomen en een zero tolerance-houding ten opzichte van hen die zich met welk antimededingingsgedrag dan ook bezighouden.
Omdat we zeer uitgebreid hebben samengewerkt met de Europese autoriteiten, voelen we ons enigszins verongelijkt over de enorme hoogte van deze boete van EUR 84 mln. We zullen de argumentatie bestuderen die ten grondslag ligt aan de berekening van de boete.

Mede als gevolg van het geïntensiveerde nalevingsprogramma is Akzo Nobel nog steeds betrokken bij onderzoeken door de autoriteiten in de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie naar verschillende vermeende schendingen van mededingingswetgeving. In al deze zaken werkt Akzo Nobel uitgebreid mee met de autoriteiten.

In 2000 heeft Akzo Nobel een voorziening van EUR 200 mln getroffen. Op basis van de ontwikkelingen in een aantal lopende zaken is deze voorziening halverwege 2004 aangepast. De MCAA-boete was gedeeltelijk voorzien. Een update wordt gegeven bij de presentatie van de jaarcijfers op 4 februari aanstaande.

MCAA wordt gebruikt als halffabrikaat bij de productie van allerlei chemicaliën. Het is een grondstof van verdikkingsmiddelen voor voedsel, in de olie-industrie en mijnbouw, in middelen voor persoonlijke verzorging en wasmiddelen, in landbouwchemicaliën, thermostabilisatoren voor pvc, lijmen en geneesmiddelen.

Internet: www.akzonobel.nl
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343