Gemeente Tilburg

05016BW

Datum
19 januari 2005

Presentatie monument mgr Zwijsen op huidige locatie verbeterd

Op vrijdag 14 januari jl. heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder mevr. E. Aarts-Engbers, frater B. Huitema, overste van de congregatie Fraters van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid, en zuster D. Vanwesenbeeck, overste van de congregatie Zusters van Liefde. Aanleiding voor het gesprek was de brief die de beide congregaties in november vorig jaar aan het gemeentebestuur stuurden. Daarin uitten ze hun zorgen over de huidige situatie van het monument, en over een mogelijke nieuwe plaats in de tuin van het nog te bouwen Factorium.

In het onlangs gehouden gesprek kwam naar voren dat de wethouder en beide congregaties geen verschil van mening hebben over de toekomst van het monument van Mgr. Zwijsen. Ze achten de huidige locatie zeer geschikt voor het Zwijsenmonument maar vinden dat er aan de presentatie en 'beleefbaarheid' nog het nodige te verbeteren valt.

Het uit 1933 daterende monument van de hand van beeldhouwer Toon Dupuis bevindt zich sinds 1972 tegen de zuidelijke gevel van de Heikese kerk. De oorspronkelijke, lichte travertijnen achtergrond van het monument werd toen niet herplaatst. De vier bronzen medaillons met beeltenissen van katholieke emancipatoren uit de negentiende eeuw zijn in de gevel van de kerk aangebracht. Hoewel een eventuele verplaatsing van het monument ambtelijk wel in beeld is geweest, was dat slechts één van de onderzochte alternatieven om de situatie van het monument, waarop al sinds de herplaatsing in 1972 kritiek is, te verbeteren. Van feitelijke besluitvorming daarover is nog geen moment sprake geweest.

Het gemeentebestuur zal nu de mogelijkheden ter verbetering van de presentatie van het beeld op korte termijn onderzoeken. Dit gebeurt uiteraard in nauwe samenspraak met het bestuur van de parochie Binnenstad, de eigenaar van de grond waarop het Zwijsenmonument staat, en met zorgvuldige inachtneming van de relatie tussen de bijzondere gebouwen en monumenten in het gebied rond Willemsplein en Stadhuisplein.