FNV Bouw



---

>datum: 19-01-2005

---

Meubel: hoever kan flexibilisering gaan?

FNV Bouw opent in de meubelindustrie de discussie over flexibilisering. Alle leden hebben inmiddels een CAO-bulletin ontvangen met vragen over dit onderwerp. De bond heeft bij het afsluiten van de nu lopende CAO ingezet op behoud van werk. In de verwachting dat bedrijven nog nét het hoofd boven water weten te houden totdat de economie weer aantrekt. Werkgevers hebben hun eigen kijk op de werkgelegenheid; zij willen de kosten omlaag brengen en flexibel werken. Daarom wil FNV Bouw weten: hoever kan flexibilisering gaan?

Wat vinden werknemers in bedrijven van flexibilisering van werktijden? FNV Bouw heeft daar vijf vragen bij. Telkens met een voorbeeld hoe de werkgever zich erover uit. Welk voorbeeld vindt u het meest bij uw situatie passen:

1. Houdt uw werkgever zich aan de CAO? Voorbeeld: Als je je bedrijf goed organiseert, heb je dat dure overwerk niet nodig.
2. Klaagt uw werkgever dat de CAO te streng is? Voorbeeld: Eigenlijk zou het overwerk gedaan moeten worden zonder toeslag.
3. Wordt er naar ieders tevredenheid losjes omgegaan met de CAO? Voorbeeld: Ik heb dat samen met mijn mensen anders dan de CAO opgelost en iedereen is content.

4. Is wel bekend dat de CAO best wat flexibiliteit in werktijden geeft? Voorbeeld: De werktijden zijn zoals ik het wil en met de CAO heb ik niets te maken.

5. Is uw werkgever ook flexibel als u dat wil? Voorbeeld: Iedereen moet s morgens tegelijk beginnen; voor eigen begintijden zie ik in de productie geen mogelijkheden.

En dan toeslagen! FNV Bouw vindt dat de normale loontabel van de CAO er is voor het gewone werk overdag. Wie anders dan overdag werkt, doet iets ongewoons, dat een toeslag rechtvaardigt: toeslag voor ploegendienst, verschoven werktijd, overwerk en zo verder. Hoe zwaarder de last, hoe hoger de vergoeding. Daarnaast vindt de bond dat bedrijven de lasten eerlijk moeten verdelen. Kosten omlaag? Dan moeten alle werknemers daaraan bijdragen. En niet alleen de groep die toevallig ook nog eens als eerste overwerkt. En verder: veel overwerk wreekt zich naderhand, door hoger ziekteverzuim. Een slimme organisatie met weinig overwerk kost minder.

Hoe is dit in uw bedrijf? Praat erover! Voor die discussie kunt u FNV Bouw uitnodigen. Kaderleden en regiobestuurders geven graag in de kantine van uw bedrijf toelichting. Mail daarvoor naar hout@fnvbouw.nl. Daar kunt u ook uw mening over flexibilisering kwijt.
---

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden
Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610