Gemeente Breda

Extra geld voor activiteiten allochtone jongeren

Ontmoetingsruimtes voor Marokkaanse meisjes in Breda. Thema-avonden voor en door Marokkaanse meisjes. Een nieuwe aanpak voor Marokkaanse jongens die moet voorkomen dat zij de verkeerde kant op gaan. (Opvoedings)ondersteuning voor Antilliaanse en Arubaanse tienermoeder en vaders. Sport-, spel en muziekactiviteiten, scholing en begeleiding in het vinden van werk voor allochtone jongeren. Dat zijn voorbeelden uit de vier projecten in het kader van het preventiebeleid die gericht zijn op allochtone jongeren. Het college van burgemeester en wethouders is deze week akkoord gegaan met de ingediende projecten en legt deze nu voor aan het ministerie van Justitie.

Het college wil met de vier projecten voorkomen dat allochtone jongeren hun school niet afmaken, geen werk kunnen vinden, de verkeerde kant op gaan of zelfs in de criminaliteit terecht komen. De jongeren zelf spelen bij de uitvoering van de projecten een prominente rol. Zijzelf voeren de projecten uit, samen met de jongerenwerkers van Stichting Vertizontaal en drie samenwerkende stichtingen van allochtonen.

Identiteit Marokkaanse meisjes

Het college wil het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen van een kwetsbare groep Marokkaanse meisjes versterken, zodat voorkomen wordt dat deze groep in de problemen komt. Zo gaat een groep Marokkaanse meisjes training volgen en vervolgens voorlichting geven over identiteit en relaties aan andere Marokkaanse meisjes.

Aanpak Marokkaanse jongens

Marokkaanse jongens, Marokkaanse ouders, Vertizontaal, onderwijzers, Stichting Marokkanen en de gemeente ontwikkelen met elkaar een nieuwe aanpak om ervoor te zorgen dat Marokkaanse jongens op het goede pad blijven. Dat is nodig omdat nog niet duidelijk is op welke manier deze jongeren het beste benaderd kunnen worden.

Ma Lucha y Ma Logra (ik heb gestreden en het is gelukt)

Dit project richt zich op Antilliaanse en Arubaanse jongeren. Een deel van deze jongeren verlaat zonder diploma hun school, met grote kans op werkloosheid als gevolg. Een deel van deze groep heeft de neiging in de criminaliteit te vervallen. Via sportactiviteiten, opvoedingsondersteuning, instellen van Antilliaanse oudercommissies en begeleiders van het Centrum Werk en Inkomen (CWI) worden jongeren gestimuleerd terug te gaan naar school of passend werk te vinden.

MTMC 2005 (Marokkanen, Turken en andere groepen in Multicultureel Breda)

MTMC 2005 is bedoeld om het welzijn van allochtone jongeren in Breda te bevorderen. Het is een project van de Stichting Marokkanen, de Stichting Turken en de Stichting Winsten. De jongeren hebben meer en meer met sociale problemen te maken: van spanningen in het gezin tot conflicten met anderen in de samenleving. Via sport- en muziekactiviteiten, het inzetten van buurtvaders en begeleiding van jongeren willen de initiatiefnemers de jongeren op een constructieve manier betrekken bij de samenleving.

Het college legt de vier projecten voor aan het ministerie van Justitie. Wanneer het ministerie akkoord gaat, krijgt het college 450.000 voor de uitvoering ter beschikking. In 2002 heeft de gemeente dit bedrag van het ministerie ontvangen om deze projecten uit te voeren. Vanwege samenwerkingsproblemen tussen de organisaties die de projecten zouden uitvoeren, kwamen de projecten niet van de grond en kon de gemeente dit geld niet uitgeven. Eind 2004 bleek dat de gemeente opnieuw voorstellen mocht indienen bij het ministerie voor de besteding van dit bedrag.

De projecten worden dit jaar uitgevoerd. Het gaat om extra projecten die, gedurende één jaar en op basis van extra geld, een aanvulling zijn op de bestaande activiteiten voor jongeren. Het is de bedoeling dat de resultaten van deze vier projecten vanaf 2006 worden verwerkt in het jongerenbeleid.

Breda, 19 januari 2005