Socialistische Partij

Hoofdstuk `rekeningrijden' kan gesloten worden

19-01-2005 * De Tolwet die GroenLinks als initiatiefwet indient om automobilisten extra te laten betalen voor het gebruik van enkele wegen, schiet zijn doel voorbij. SP-Kamerlid Arda Gerkens pleit voor uniforme regels die de autokosten eerlijker verdelen. Het belasten van wegdelen en spitstijden past daar volgens haar niet bij.

In 2002 stemde een Kamermeerderheid (exclusief de SP) in met de mogelijkheid om landelijke tolwegen mogelijk te maken. GroenLinks wil dit nu ook toelaten op provinciale en gemeentelijke wegen. Gerkens: "Op deze manier dreigt de belasting voor de automobilisten nog ondoorzichtiger te worden. Ik denk dat hiermee het doel wordt voorbijgeschoten. We moeten het gebruik van auto's gaan belasten, niet het gebruik van wegen."

De tolheffing zal een toevoeging worden bovenop de huidige Motorrijtuigenbelasting, aanschafbelasting en brandstofaccijns. De SP legt echter liever de nadruk op belasting van het gebruik van auto's, zodat meer verantwoord gebruik wordt gestimuleerd. Gerkens: "Graag wil ik zoveel mogelijk mensen in het openbaar vervoer. Een grote groep mensen heeft echter dit alternatief niet, bijvoorbeeld in de dunner bevolkte gebieden, of omdat ze minder valide zijn en makkelijker auto rijden dan in een trein stappen. Bovendien wil ik niet dat de spits gereserveerd wordt voor de mensen die veel geld hebben. Het hoofdstuk `rekeningrijden' kunnen we gesloten houden."
* De SP-ideeën over het verbeteren van de verkeersemissies. * De mening van de SP over Rekeningrijden uitgebreider toegelicht