Gemeente Ede

nummer 10 / Ede, 19 januari 2005

Toch natuur- en milieueducatie voor Edese scholen

Natuur- en milieueducatie (NME) krijgt voor de Edese basisscholen toch een vervolg. NME leek als gevolg van bezuinigingen geheel te verdwijnen uit de gemeente Ede. Door samenwerking met NME-centrum Het Groene Wiel in Wageningen en Het Groenhorst College in Ede kunnen de Edese scholen de komende jaren leskisten blijven lenen. Ook kunnen de leerlingen dankzij samenwerking met onder meer vrijwilligers van het IVN op excursie in de natuur. Gemeente Ede draagt bij in de financiering van het NME-programma voor de Edese basisscholen.

De wethouders van t Hoog (Ede) en Zuiderveen Borgesius (Wageningen) en directeur Legerstee (Het Groenhorst College) gaven afgelopen woensdag 19 januari symbolisch het startsein voor de samenwerking.

Bezuinigingen
Als gevolg van bezuinigingen sloot het Milieu-infocentrum Ede (voorheen Milec) afgelopen jaar haar deuren. Het budget dat na de bezuinigingen overbleef was te klein om vanuit het centrum NME voor onderwijsinstellingen en milieuvoorlichting voor het Edese publiek te blijven verzorgen. Gemeente Ede zet het overgebleven budget nu in voor een NME-programma voor de Edese basisscholen.

Samenwerking
Gemeente Ede heeft met gemeente Wageningen en Het Groenhorst College een plan ontwikkeld waarbij het Wageningse NME-centrum Het Groene Wiel en Het Groenhorst College uit Ede gezamenlijk NME verzorgen voor Edese basisscholen. Het programma bestaat uit leskisten en een aantal excursies. Het Groene Wiel zorgt voor de inhoud van het programma. Het Groenhorst College zorgt voor de uitlening en controle van de leskisten. Leerlingen van Het Groenhorst College worden hierbij betrokken en doen zo praktijkervaring op met balie- en magazijnwerk. Door de samenwerking is de kwaliteit en continuïteit van NME voor in ieder geval het basisonderwijs gewaarborgd. NME wordt geïntegreerd in het bestaande lesprogramma op de basisscholen, zoals lezen en rekenen. Gemeente Ede houdt controle over de kosten, omdat haar financiële bijdrage aan het NME-programma gelimiteerd is.

Uitleen vanaf februari
Vanaf februari kunnen Edese basisscholen weer leskisten lenen. Een leskist bevat lesbeschrijvingen en concrete materialen rondom een thema, zoals vogels, slootleven of energie. Er zijn leskisten voor alle groepen van het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen de leskist twee weken lenen en in de klas gebruiken voor hun natuuronderwijs. Naast de uitleen van leskisten kunnen scholen zich via het Groene Wiel inschrijven voor een aantal excursies. Zo kan de klas een kijkje nemen in het kringloopcentrum of onder begeleiding van een IVN-schoolgids een educatieve boswandeling maken. In samenwerking met landbouworganisatie GLTO wordt bekeken of excursies mogelijk zijn naar diverse boerenbedrijven rond Ede.
Op deze manier krijgen de leerkrachten op de Edese basisscholen ondersteuning bij hun natuuronderwijs. Zo wordt het natuuronderwijs verlevendigd met concreet materiaal en ontmoetingen met de echte natuur.

---