FNV KIEM

FNV protesteert tegen huurplannen

Het kabinet loopt te hard van stapel met zijn plannen voor grootscheepse huurverhogingen. Dat leidt tot onaanvaardbare inkomensgevolgen. 'De huurplannen van minister Dekker hebben grote inkomensgevolgen. Vooral voor mensen met een inkomen boven de grens voor huursubsidie, maar net onder de grens voor het ziekenfonds. Die worden het hardst getroffen.' Dat zegt FNV-bestuurder Ton Heerts.

De vakcentrale heeft een protestbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. Dat is opmerkelijk, omdat de FNV zich normaal niet met huur of hypotheek bemoeit. Heerts:We gaan niet over het huisvestingsbeleid. Maar omdat dit zo veel inkomensgevolgen heeft voor zo veel mensen, mengen we ons toch in de discussie.

Minister Dekker (VVD) wil de huren liberaliseren zodat de woningbouwcorporaties de huren kunnen verhogen en meer geld zouden hebben om nieuwe woningen te bouwen. Werkt niet, zegt het Centraal Fonds Volkshuisvesting. De woningcorporaties hebben al geld genoeg en huurverhogingen zullen de kas alleen maar meer spekken, aldus het fonds. De corporaties zelf willen een minder forse huurstijging. Ze vrezen dat anders honderdduizenden mensen de huur niet meer kunnen betalen. Ook het Centraal Planbureau heeft de huurplannen gekraakt.
---