Universiteit van Tilburg

Verhalen uit een zwarte klas

Kees Beekmans winnaar E. Du Perronprijs 2004

De E. Du Perronprijs 2004, een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Tilburg en de Letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg, is vanmiddag (woensdag 19 januari) uitgereikt aan Kees Beekmans voor de verhalenbundel Een hand kan niet klapt en andere verhalen uit de zwarte klas (Het Spectrum 2004).

Kees Beekmans is de vijftiende laureaat van de E. Du Perronprijs, die werd ingesteld ter bekroning van mensen of instellingen die zich middels een actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. De prijs, die bestaat uit 2500,- en een kunstwerk, is uitgereikt door burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg tijdens het symposium De Tweede Wereldoorlog als moreel ijkpunt.

Beekmans werkte na zijn studie Nederlands als journalist voor NRC Handelsblad en de Volkskrant, gaf toen toch de voorkeur aan het vak van leraar. Sinds tien jaar werkt hij als docent Nederlands op zwarte scholen in Amsterdam, aanvankelijk op een scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo, daarna op een vmbo, tegenwoordig op een praktijkschool, de laagste onderwijsvorm vóór het speciaal onderwijs. Over zijn ervaringen met buitenlandse kinderen in de klas publiceerde hij regelmatig in NRC Handelsblad, sinds januari 2004 schrijft hij er wekelijks over in De Groene Amsterdammer. In oktober verscheen Eén hand kan niet klapt, een bundeling van de stukken die hij gedurende het afgelopen decennium over zijn leerlingen schreef.

De anderen genomineerden waren Theo Engelen voor De Indische Vlieger (Sjaloom, 1999) en Ceseli Josephus Jitta voor De diamant van opa (Zirkoon, 2004).
Eerdere winnaars van de E. du Perronprijs waren Carl Friedman (2003), Fouad Laroui (2002), Nilgün Yerli (2001), Kader Abdollah (2000), Heleen Volman (1999), Karlijn Stoffels (1998), Anil Ramdas (1997), Hafid Bouaza (1996), Hugo Pos (1995), Max Velthuijs (1994), Marion Bloem (1993), de leesmethode Horizon (1989), Noni Lichtveld en Gerda Havertong (1988), Halil Gür (1986).

Uit het juryrapport:
Kees Beekmans heeft met Eén hand kan niet klapt en andere verhalen uit de zwarte klas heet van de naald zijn impressies opgetekend uit wat wel het beslissend front van de multiculturele samenleving wordt genoemd: de wijken en de scholen waar moet blijken of nieuwkomers in onze samenleving zich hetzij welkom voelen, hetzij gebrandmerkt worden als tweederangs burgers.

Het grote talent om een groep literair te portretteren, de aandacht voor de toekomst die in het heden wordt gemaakt en de geest van de strijdbare Du Perron die zich zelf verplichtte om tegen de stroom van de geest van zijn tijd in te gaan. Dat alles bracht de jury er toe om te kiezen voor Kees Beekmans die als geen ander in de loopgraven staat waar onze toekomst wordt bepaald.

Beekmans stuurt dus wel eens leerlingen de klas uit en naar de directeur toe, maar hij laat ze altijd een uitstuurformulier invullen wat er aan de hand was. Hij leert van die op formulieren bewaarde hartenkreten, gebruikt ze tot beter inzicht van zich zelf en van ons en vooral tot meerdere eer en glorie van de leerling. De jury neemt daar zeer diep de hoed voor af in de hoop van goed voorbeeld doet goed volgen.

Noot voor de pers
Het gehele juryrapport is vanaf 15.00 uur te lezen op www.uvt.nl/letteren/duperron2004.