Ingezonden persbericht


The Publicity Company

PERSBERICHT Amsterdam, januari 2005

Documentaire 'Boeddha als een boek' bij de BOS

In maart zendt de Boeddhistisch Omroep Stichting op Nederland 1 de documentaire 'Boeddha als een boek' van George Schouten uit. In Californië wijdt lama Tarthang Tulku zich aan zijn levenstaak: het herdrukken van zeldzame Tibetaans Boeddhistische teksten. In de heilige Indiase plaats Bodhgaya distribueren zijn drie dochters de boekwerken tijdens de jaarlijkse Wereld Vrede Ceremonie onder duizenden pelgrims.

Voor de documentaire 'Boeddha als een boek' reisde regisseur George Schouten in 2004 naar Californië en India. In Berkeley zien we hoe lama Tarthang Tulku en zijn assistenten zes dagen per week twaalf tot zestien uur werken om Tibetaans Boeddhistische teksten te drukken. In de jaren zestig vernielden de Chinese bezetters Tibetaanse kloosters en bibliotheken en probeerden zo 1300 jaar Dharma-geschiedenis uit te wissen. De Dharma is de leer van Boeddha, verzameld in tientallen Tibetaanse teksten.

Tarthang Tulku vluchtte in 1969 uit Tibet en begon in Berkeley aan zijn levenstaak: het herdrukken van de zeldzame teksten om zo zijn cultuur te redden. De lama's die nog in Tibet werden opgeleid zijn al oud en de meeste Dharma-teksten zijn door de Chinezen verbrand. Tibetaanse vluchtelingen stichtten tot in de verre omgeving van de Himalaya nieuwe kloosters, maar hadden geen boekwerken voor hun bibliotheken.

Sinds 1989 reizen de drie dochters van Tarthang Tulku daarom ieder jaar naar het Indiase Bodhgaya. Op de heilige plaats waar de Boeddha onder de Bodhi-boom de staat van verlichting bereikte, reikten ze vorig jaar tijdens de Wereld Vrede Ceremonie liefst tweehonderdduizend boekwerken uit aan de duizenden dankbare pelgrims die zware en soms levensgevaarlijke reizen uit Bhutan, Nepal en Tibet achter de rug hadden.

'Boeddha als een boek', een productie van de Boeddhistische Omroep Stichting, is geregisseerd door George Schouten. Eindredactie en productie: Babeth M. VanLoo, camera: Ranjan Palit, geluid: Valson Devassy, montage: Twan-Jiri da Silva, productie India: Laurence B. Ueberfeld, muziek: Harry de Wit, camera USA: Leonard Levy, geluid USA: Jack Morris, mixage: Jack Bol, colourist: Ronald van Dieren.

Websites: www.boeddhistischeomroep.nl en www.nyingmainstitute.org

Voor meer persinformatie: Trix van Alphen

www.ThePublicityCompany.com, t: 020 612 7000, e: trix@publicy.nl