Gemeente Haarlem


19 januari 2005
MO/communicatie

30112004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Actieplan Cultuurbereik 2005-2008

HAARLEM KRIJGT CULTUURSTIMULERINGSFONDS


Het college B&W van Haarlem heeft op 18 januari 2005 besloten een Cultuurstimuleringsfonds voor Haarlem in te stellen.
In totaal is voor 2005, door samenvoeging van het gemeentelijke Fonds Incidentele Culturele Projecten en het budget 'Nieuwe initiatieven, nieuwe publieken' (onderdeel Actieplan Cultuurbereik) E 180.000,-- beschikbaar.
Het Cultuurstimuleringsfonds richt zich met name op:
. Stimulering van cultuureducatie primair en voortgezet onderwijs, met name op de versterking van het aanbod van de culturele instellingen;
. Stimuleren van het gebruik van cultureel erfgoed als instrument voor cultuureducatie en bereik van nieuwe doelgroepen;
. Stimulering van het productieklimaat, met aandacht voor bereik van nieuwe doelgroepen;
. Realisatie van overige projecten op het gebied van kunst en cultuur.

Herziening subsidiesystematiek
Als voorbereiding op de nieuwe Cultuurnota 2005-2008 wordt door de gemeente Haarlem de subsidiesystematiek en het sturingskader voor cultuur herzien. Het creëren van één fonds voor incidentele activiteiten, inclusief de formulering van beoordelingscriteria en de instelling van een adviescommissie maakt hier onderdeel van uit. Het College van B&W heeft de criteria van het nieuwe Cultuurstimuleringsfonds Haarlem vastgesteld.
De adviescommissie die de subsidieaanvragen op basis van deze criteria zal gaan beoordelen wordt binnenkort ingesteld. Aanvragen kunnen drie keer per jaar ingediend worden (vóór 1 maart, vóór 1 juni en vóór 1 september), waarna de aanvragen ter beoordeling worden voorgelegd aan een onafhankelijke adviescommissie.

Het aanvraagformulier is op te halen via www.haarlem.nl > leven & wonen > cultuurbeleid > subsidies > format Cultuurstimuleringsfonds Haarlem. Vóór 1 maart 2005 kunnen al voorstellen worden ingediend bij de afdeling Cultuur van de gemeente Haarlem.

Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
023-5115594

---- --