Ingezonden persbericht


Persbericht van Bont voor Dieren

WNF staat alleen in goedkeuren van zeehondenslachting

Greenpeace wijst commerciële zeehondenjacht toch af

Amsterdam, 19 januari 2005 - Overleg tussen Bont voor Dieren, het IFAW en Greenpeace heeft geleid tot een gezamenlijke verklaring waarin de organisaties de commerciële Canadese zeehondenjacht afwijzen. Vorige week liet Greenpeace weten dat de zeehondenjacht geen prioriteit meer is omdat er sprake is van een gezonde zeehondenpopulatie waardoor de soort niet onder druk staat door de jacht. Door deze uitspraken ontstond onduidelijkheid over het standpunt van Greenpeace inzake de Canadese zeehondenjacht. De gezamenlijke verklaring luidt samengevat als volgt:

'De organisaties wijzen alle de commerciële zeehondenjacht in Canada af: de jacht is gruwelijk, het doden van zeehonden ter verkrijging van hun pels is zinloos. Wel kiezen de organisaties elk hun eigen manier om de jacht te bestrijden. Met andere woorden: het doel is hetzelfde, de opvatting is eensgezind, de aanpak verschilt. ' Dierenbeschermers zijn blij dat Greenpeace hun uitgangspunt onderschrijft dat elke zeehond die geknuppeld wordt er een te veel is.

Helaas kan dit niet gezegd worden van het Wereld Natuur Fonds. In 2002 werd uit een intern document duidelijk dat het WNF nooit tegen de commerciële zeehondenjacht is geweest en deze ook nu nog steeds niet afwijst. Bont voor Dieren is twee jaar in gesprek geweest met het WNF om te proberen deze natuurbeschermingsorganisatie op andere gedachten te brengen.

Bont voor Dieren vindt het verwerpelijk dat op de cover van de meest recente Panda, het WNF blad, een babyzeehond prijkt met als kop 'Kansen voor de zeehond'. Hiermee communiceert het WNF dat jonge zeehondjes bescherming vinden bij het Wereld Natuur Fonds, niets is echter minder waar.

Met het standpunt dat er genoeg zeehonden zijn om er jaarlijks 330.000 dood te knuppelen zonder dat de soort als zodanig gevaar loopt, rijdt het WNF dierenbeschermingsorganisaties in de wielen.

De huidige populatie zeehonden wordt geschat op 4 tot 6 miljoen dieren, dit is geen reden om het wreed afslachten van 330.000 jonge dieren voor hun vacht goed te keuren. Na overleg met Bont voor Dieren en het IFAW is Greenpeace gekomen tot een ondubbelzinnige afwijzing van de commerciële Canadese zeehondenjacht.

Dat Greenpeace haar beleid heeft gewijzigd en niet meer actie voert op het ijs om de pelsjagers tegen te houden is uiteraard een interne zaak. Belangrijk is dat dierenbeschermingsorganisaties zich gesteund weten in hun inspanningen de jacht te beëindigen.

Bont voor Dieren hoopt dat het Wereld Natuur Fonds zich nu snel zal aansluiten bij het uitgangspunt dat elke zeehond het waard is om beschermd te worden. Die vraag is actueel omdat in maart in Canada weer de wrede slachtpartijen losbarsten onder zeehonden tussen de 12 dagen en 12 weken oud.

Meer informatie:
Drs Lieke Keller tel. (020) 676 66 00 of 06 12 66 71 07 Directeur

http://www.bontvoordieren.nl

St. Bont voor Dieren
Postbus 92044
1090 AA Amsterdam