---

Nieuwsberichten
---

Foto: Minister Kamp onthult het logo van het DOC in de nieuwe briefing room.

Minister Kamp opent nieuw operatiecentrum

19-1-2005 15:12:00

Minister Henk Kamp opende woensdag (19 januari) het nieuwe Defensie Operatiecentrum (DOC) op het departement in Den Haag. Vanuit dit onderdeel van de Defensiestaf worden 24 uur per dag de operaties elders in de wereld geleid.

Tijdens de opening waren er live verbindingen met Kaboel, Al Muthanna, Brussel en Den Helder. De commandanten ter plaatse konden rechtstreeks de aanwezigen in het DOC bijpraten over de jongste ontwikkelingen in hun operatiegebied.

De minister gaf aan erg blij te zijn met het nieuwe operatiecentrum, omdat het de aansturing en het contact met de eenheden verbetert. "Op het moment dat het erom spant, is het noodzakelijk dat we ook hier in Den Haag snel een vergrootglas op de operatie kunnen leggen en dat mijn staf en ik worden voorzien van de juiste informatie. Deze informatie moet adequaat worden beoordeeld en beslissingen snel teruggekoppeld kunnen worden naar het operatiegebied. De rol van het Defensie Operatiecentrum, het DOC, is daarbij cruciaal." Minister Kamp omschreef het DOC als "een hechten sluitend stelsel van checks and balances, waarbinnen advisering, aansturing en uitvoering integraal tot stand komen."

Het DOC, dat voortkomt uit het vroegere Defencsie Crisis Beheersings Centrum, moet militaire operaties op hoofdlijnen aansturen.

Nieuws Nieuwsberichten