Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-010

Den Haag, 19 januari 2005

Terugdringen administratieve lasten voor bedrijven op schema

Het terugdringen van de administratieve lasten werpt vruchten af voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het ministerie van Financiën heeft een extra lastenreductie gerealiseerd van 150 miljoen en dankzij de inspanningen tijdens het Nederlandse voorzitterschap staat het onderwerp nu hoog op de agenda van de EU. Dit schrijven minister Zalm en staatssecretaris Van Gennip aan de Tweede Kamer in de voortgangsnotitie Administratieve Lasten.

De uitvoering van de eerste fase van de administratieve lastenverlichting ligt op schema. Het ministerie van Financiën reduceert per eind 2004 zelfs voor ruim 150 miljoen euro meer dan gepland in de miljoenennota 2005. Omdat met deze maatregelen nog niet de voorgenomen 25% rijksbrede reductie wordt behaald, zoekt het kabinet naar extra reductiemogelijkheden.

Op alle ministeries wordt op dit moment een aanvullend pakket reductiemaatregelen (de tweede fase) voorbereid. Deze worden in maart aan de Tweede Kamer gepresenteerd, samen met de administratieve lastenplafonds (het maximum aan administratieve lasten) per departement.

Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU heeft de aanpak van administratieve lasten een hoge prioriteit gekregen. Belangrijkste verdiensten zijn het introduceren van een methodologie om de Europese administratieve lasten te meten en het verankeren van bedrijfseffecten (en administratieve lasten in het bijzonder) in nieuwe en bestaande Europese regelgeving. De Europese Commissie werkt de meetmethode dit jaar uit door middel van concrete pilotprojecten. Op 15 Europese beleidsterreinen moeten de regels met voorrang vereenvoudigd worden. Het proces van kritisch naar bestaande regelgeving kijken is tijdens het voorzitterschap structureel ingebed in de werkzaamheden van de Raad en de Commissie.

De brief staat op de website van Financien (http://www.minfin.nl/IPAL04-0321.DOC) en gaat verder in op de inzet van ICT en de aanpak van administratieve lasten uit gemeentelijke regelgeving en publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties. De bewindslieden debatteren woensdag 26 januari met de Tweede Kamer over de voortgang.