Nederlandse Vereniging van journalisten

Overzicht tsunamiramp en journalisten #
Ook journalisten vermist op Sri Lanka
19 januari 2005

Update: Op Sri Lanka worden sinds de tsunami twee journalisten vermist, 23 journalisten zijn gewond geraakt, 48 journalisten verloren hun huis volledig en 121 gezinnen van journalisten zijn min of meer dakloos. Hans Verploeg van de NVJ is verbaasd dat internationale journalistenorganisaties deze gegevens niet eerder naar buiten hebben gebracht. Feiten over de slachtoffers onder journalisten op Atjeh waren enkele dagen na de ramp beschikbaar.

Skri Lanka:
De tsunamiramp heeft op Skri Lanka meer dan 30 000 mensen het leven gekost, ruim 800 000 personen zijn er dakloos geworden. En ook collega's bleven niet gespaard. Van de 2000 lokale journalisten woont en werkt 58% in het getroffen gebied. 2 van hen worden vermist, 23 journalisten zijn gewond geraakt, 48 verloren hun huis volledig en 121 gezinnen van journalisten zijn min of meer dakloos. . De getroffen journalisten zijn ook veel materiaal kwijtgeraakt . Zoals: 53 fotocamera's, 7 televisiecamera's, 3 faxen, 16 cassetterecorders, 11 brommers, 3 fietsen en 5 mobieltjes. De totale materiële schade voor de pers wordt op 300,000 us$ geschat. Het menselijk leed van de collega's valt niet in dergelijke getallen te omschrijven. Journalisten zijn in Skri Lanka een schakel bij de controle op de besteding van de hulpgoederen en bij de bestrijding van de corruptie.

Indonesië:
De IFJ schat op basis van gegevens uit Indonesië van NVJ-zusterorganisatie AJI het aantal vermiste journalisten en mediastafmedewerkers in Noord-Sumatra op ongeveer 200. De vermisten werkten bij het enige onafhankelijke dagblad en bij radio- en televisiestations Er zijn bij de IFJ, INSI of NVJ tot nu toe geen gegevens bekend over omgekomen of vermiste journalisten als gevolg van de tsunamiramp op 26 december 2004 buiten Noord -Sumatra. Met betrekking tot Atjeh heeft de NVJ voldoende contacten. Bijzonder zwaar getroffen zijn het dagblad Serambi Indonsia (60% van de 270 medewerkers wordt vermist) en 11 radio zenders. Reporters Respond (onafhankelijk humanitair fonds NVJ) en FREE VOICE hebben een eerste donatie van totaal 10.000 euro daags na de ramp aan journalisten of hun nabestaanden op Atjeh ter beschikking gesteld.

Gedrukte media:
Op 2 januari hebben tien journalisten van Serambi vanuit een nabij gelegen dorp een noodeditie met een oplage van 10.000 uitgebracht. De krant is het enige onafhankelijke dagblad in het door oorlog en corruptie geteisterde Atjeh. Onderzoek loopt naar mogelijke steun van FREE VOICE (NDP, NVJ, Genootschap van Hoofdredacteuren, ministerie van OS en de Postcode Loterij) voor de heropbouw van de getroffen krant in Banda Atjeh

Omroep:
Van de radiostations in de provincie Atjeh zijn er 11 getroffen door de ramp. Enkele zijn compleet verwoest, andere zwaar beschadigd. Van een zender die onderdeel uitmaakt van het Unesco Lokale Netwerk, Radio Nikoya, is niets meer over. Van de 19 medewerkers worden er nog vier vermist. De situatie van de overige vijftien is onduidelijk. Radio 68 H (een project van FREE VOICE) mist een reporter, Televisi Republik Indionesia en Radio Republik Indonesia missen 34 medewerkers. De Wereldomroep verleent steun bij het opzetten van een aantal noodzenders. De omroep roept tevens collega -stations wereldwijd op zendmateriaal ter beschikking te stellen . Ook de Nooramerikaanse non-profit organisatie `Internews' verzamelt materiaal. Uiteenlopend van kleine zenders tot mobiele telefoons, cursussen en voorzieningen voor materiële en geestelijke bijstand voor getroffen journalisten. Unseco vraagt 600,000 US$ om de radiovoorzieningen in Atjeh provisorisch te herstellen. Unesco doet dit in overleg met de overheid en met de vereniging van particuliere radio stations.

Humane hulp:
De IFJ en het INSI hebben vijftig eerstehulpkisten aan de journalistenorganisatie AJI ter beschikking gesteld voor gebruik in Atjeh.
Daarnaast heeft de IFJ tot nu toe 24,000 US$ bijeengebracht voor materiële hulp aan de gezinnen van getroffen journalisten. En zoals bovengenoemd: vanuit Nederland hebben Reporters Respond en FREE VOICE
10.000 euro overgemaakt voor hulp vaan getroffen journalisten of hun nabestaanden. Bij Reporters Respond (het onafhankelijke hulpfonds van de NVJ voor journalisten buiten West-Europa en Noord-Amerika*) is tot nu toe bijna 2200 euro aan extra donaties ontvangen uit de Nederlandse mediasector en van particulieren.

Reporters Respond postgiro 54030, Amsterdam.

Nederlandse journalisten in de rampgebieden:
De NVJ schat dat er momenteel een wisselend aantal van 20 tot 25 Nederlandse journalisten in de rampgebieden aanwezig is ( in de eerste weken lag het aantal hoger, zie ook De Journalist nr.1) . De NVJ heeft in overleg met het INSI-adviezen (zie Villamedia, NVJ algemeen, zie ook De Journalist ) verstrekt over veiligheid en gezondheid. Tevens is geconstateerd dat grote opdrachtgevers hun journalisten wijzen op de aanwezigheid van een post-traumavoorziening. Voor degenen die een dergelijk verzoek niet via de opdrachtgever willen of kunnen laten verlopen, kan de NVJ vertrouwelijk doorverwijzen naar traumadeskundigen.

Hans Verploeg, woensdag 19 januari 2005 14uur


* giften van Reporters Respond werden in 2004 besteed voor gevangen journalisten in Cuba, nabestaanden van een vermoorde journaliste in Wit Rusland en voor journalisten in problemen in Haïti, Chili, Marokko en Servië

# Als u beschikt over nadere informatie over problemen van journalisten als gevolg van de tsunami dan wel concrete hulpvragen in de tsunamirampgebieden kunt u contact opnemen met hverploeg@nvj.nl