Partij voor de Dieren


PvdD in aktie tegen mogelijke herinvoering drijf- en drukjacht op wilde zwijnen
19-01-2005

Amsterdam 19 januari - De Partij voor de Dieren start een e-mail aktie naar Gedeputeerde Staten van Gelderland die overwegen de drijf- /drukjacht op wilde zwijnen opnieuw toe te staan. Uit een bericht in de Stentor d.d. 19-01 blijkt dat er overleg plaatsvindt tussen Gedeputeerde Staten en het ministerie van LNV om de drijf-/drukjacht weer toe te staan vanwege een vermeende overpopulatie zwijnen die via de ânormaleâ jachtmethoden niet in te dammen zou zijn.

De drijfjacht op wilde zwijnen was tot het wettelijk verbod in 2002 vooral een hobby van 600 zeer kapitaalkrachtige jagers uit kringen van hof, adel en de top van het bedrijfsleven. Via massaal bijvoeren werd de stand van de zwijnen kunstmatig hoog gehouden hoewel dat stelselmatig werd ontkend door Provincie en kabinet in antwoord op vragen van leden van Provinciale Staten en Kamer.

Uit het na zijn dood gepubliceerde interview met Prins Bernhard door de Volkskrant bleek echter dat er zo massaal werd bijgevoerd dat zelfs Koningin Beatrix dat niet wilde of kon betalen:

'Meneer Forbes van het gelijknamige magazine ontmoette ik een keer in Amerika. Ik heb hem bij die gelegenheid gezegd: hoe kunnen jullie zo'n onzin schrijven? Claus en Trix kunnen de jacht niet eens betalen. Toen zij koningin werd, heeft Claus gezegd: we moeten de varkens op het Loo afschaffen. Dan krijg je geen gasten meer, heb ik hem gezegd, want die komen niet voor een hert, die willen alleen maar varkens schieten. Ja, maar dat kunnen we niet betalen, zei Claus. Oké, dan betaal ik, heb ik gezegd. Dus vanaf de dag dat ze koningin is geworden heb ik het voer van de varkens op het Loo betaald. '

Zwijnenexpert dr. G.Groot Bruinderink van Alterra heeft draagkrachtmodellen ontwikkeld met betrekking tot een natuurlijke zwijnenstand, en uit die modellen blijkt dat de overpopulatie op de Veluwe niet alleen het gevolg kan zijn van natuurlijk voedselaanbod. Er moet ook sprake zijn van illegaal bijvoeren, en dat wordt ook keer op keer vastgesteld door veldwaarnemers van de Faunabescherming.

De pogingen van de jachtlobby om de drijf/drukjacht opnieuw ingevoerd te krijgen hoewel de wet dat uitsluit op basis van de huidige omstandigheden, verdienen het niet om door de politiek gehonoreerd te worden, hoe invloedrijk de betrokken grofwildjagers ook mogen zijn.