FNV

Mobiliseren van spoorwerkers voor acties begonnen

FNV Bondgenoten roept zijn leden in de railinfrabedrijven op acties voor te bereiden. Dat is volgens vakbondsbestuurder Frans Szablewski nodig omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 5500 spoorwegwerkers weinig opschieten.

Ook de derde ronde bracht de partijen dinsdag niet dichter bij elkaar. Het grote struikelblok is de wens van de werkgevers om de loonkosten fors te verlagen en de flexibiliteit te maximaliseren. De werkgevers bieden geen loonsverhoging en willen de huidige loonschalen zelfs met 10 procent verlagen.verlagen.

"We zijn niet optimistisch gestemd over de mogelijkheid de onderhandelingen tot een positief einde te brengen", zegt Szablewski. "Alleen bij het onderwerp pensioen en levensloop zie ik een lichtpuntje."

Een studiecommissie gaat bezien in hoeverre de nieuwe fiscale regels kunnen leiden tot een regeling waarbij eerder stoppen voor het 65ste jaar nog steeds kan. Uitgangspunt daarbij is om de huidige toetredingsleeftijd en het uitkeringsniveau in de buurt te laten uitkomen van de bestaande regeling.

Op 1 februari gaan de onderhandelingen verder. "Maar", zegt Szablewski, "gezien de huidige stand van zaken lijken acties onvermijdelijk. Bij eventuele acties zullen we overlast voor reizigers zoveel mogelijk voorkomen."