Gemeente Haarlem


19 januari 2005
sector Stedelijke Ontwikkeling

010/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Start uitvoering Raaksplannen


Gemeente Haarlem en MAB verheugd over positieve uitspraak Raad van State


Woensdag 19 januari heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het Uitwerkingsplan van de Raaks. De Raad van State heeft zich positief uitgesproken over de plannen voor de Raaks. De Raad van State laat in zijn persbericht weten: "De Raad van State oordeelt in zijn uitspraak van vandaag dat de provincie en de gemeente alles overwegende het belang van het behoud van de gebouwen ondergeschikt heeft kunnen achten aan het belang bij het voorzien in een nieuwe invulling van het gebied."

Gemeente Haarlem en projectontwikkelaar Bouwfonds MAB zijn verheugd door te kunnen gaan met de ontwikkeling van het Raaksgebied. Concreet betekent dit dat de werkzaamheden aan de HBS-B voortvarend voortgezet worden en dat de sloopwerkzaamheden aan de HBS-A, de Mulo en de bijgebouwen op korte termijn starten. In 2009 is Haarlem een prachtig multifunctioneel gebied rijker met o.a. woningen, winkels, een bioscoop en een parkeergarage.


De hoofddoelstelling van het Raaks-project was en is nog steeds een verlevendiging en verbreding van het centrum. Deze doelstelling was doorslaggevend bij de keuze van het MAB-plan. Dit plan bevat namelijk een diversiteit aan functies, zoals winkels, horeca, een bioscoop, woningen en een parkeergarage. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk Raaksgebied dat door een fijnmazig stratenpatroon in verbinding staat met de binnenstad. Bovendien wordt de culturele as van oost naar west afgemaakt. Van de Toneelschuur en het Concertgebouw in het oosten naar een bioscoop en een casino aan de westkant van de binnenstad. In het gebied worden in totaal 200 woningen gerealiseerd en daarnaast de functies winkelruimte, horeca, ontspanning en cultuur en dienstverlening. Bovendien worden er ongeveer 1200 parkeerplaatsen aangelegd, waarvan er zo'n 200 gereserveerd zijn voor de toekomstige bewoners van het Raaksgebied.

De uitspraak van de Raad van State over het uitwerkingsplan, dat gebaseerd is op het MAB-plan, geeft aan dat het Uitwerkingsplan voldoet aan de in het bestemmingsplan opgenomen regels en dat voldaan is aan de voorwaarde van een zorgvuldige ruimtelijke ordening. Het Uitwerkingsplan kan daarmee uitgevoerd worden. Bij het raadsbesluit in 1998 is na een uitvoerig inspraaktraject met de bevolking gekozen voor het MAB-plan. Deze plannen voor de Raaks worden binnen de gemeenteraad nog steeds met meerderheid ondersteund.

De Raad van State heeft zich positief uitgesproken over het Uitwerkingsplan, maar het bestemmingsplan moet op vier punten technisch gerepareerd worden. Het eerste onderdeel betreft de functies. De functies uit het Uitwerkingsplan zijn toegestaan, maar de plaatsbepaling van de aantallen vierkante meters commerciële ruimtes moet exacter worden aangegeven.
Voor de voetgangersentree van de parkeergarage is in het uitwerkingsplan een vrijstellingsbevoegdheid opgenomen voor het college van Burgemeester en wethouders. Deze vrijstelling mag volgens de Raad van State echter niet verleend worden. De voetgangersentree moet opgenomen worden in het bestemmingsplan.
In het bestemmingsplan stond voor het woningblok aan de Gedempte Voldersgracht achter de HBS-B nog een bouwhoogte van zes bouwlagen. In het uitwerkingsplan en het ontwerp is echter al uitgegaan van een hoogte van vier bouwlagen. Dit moet in het bestemmingsplan nog aangepast worden.
Tot slot dient volgens de Raad van State de entree bij Schous op de hoek Drossestraat/Gedempte Oude Gracht nader onderbouwd te worden. De belangenafweging moet helderder weergegeven worden.

Zie voor meer informatie over het Raaksgebied www.haarlem.nl. Voor de uitspraak en het persbericht van de Raad van State kunt u kijken op www.raadvanstate.nl