Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
6 Vragen van de heer E.R. van Holthe
(ingekomen 19 januari 2005)


In de raadsvergadering van 27 mei 2004 (behandeling Voorjaarsnota) heeft de VVD de motie 'Behoud Veiling Vleuten' (nr. 58) ingediend om de Veiling Vleuten voor Utrecht te proberen te behouden. Deze motie is overgenomen. De wethouder zou een onderzoek doen naar de mogelijkheden van verplaatsing van de veiling en dat aan de raad voorleggen. Al was er een nieuwe locatie buiten de gemeentegrenzen in beeld, het college heeft te elfder ure nog een onderzoek verricht naar de mogelijkheden om Veiling Vleuten voor Utrecht te behouden.

Inmiddels zijn er vele maanden verstreken en is de uitslag van het onderzoek bij de Veiling bekend: het is niet mogelijk om de bloemenveiling binnen Utrecht te houden. Om de werkzaamheden wel voor de regio te behouden wil de Veiling zo spoedig mogelijk duidelijkheid van de gemeente Utrecht. Op dit moment heeft het er de schijn van dat er in het geheel niet wordt meegewerkt door het college van B&W om deze duidelijkheid te bieden. Van de Veiling krijgen we te horen dat er tot nader orde niet meer mag worden onderhandeld over bijvoorbeeld de aankoop van het terrein.

De gemeente heeft in verband met verdere ontwikkeling in Leidsche Rijn de grond van de Veiling Vleuten hard nodig. In diverse media valt te lezen dat de Veiling zelfs al in 2006 weg zou moeten zijn.

De Utrechtse Bazaar is een belangrijke gebruiker van de veilinghallen. De populariteit van deze activiteit is ieder weekend heel goed te zien aan de enorme toestroom aan bezoekers en exposanten. Daar kan niemand omheen. De Veiling Vleuten heeft aangegeven dat de Bazaar als huurder naar een nieuwe locatie meekan, echter die mogelijkheid schijnt er op grond van het bestemmingsplan niet te zijn op de voorziene nieuwe locatie.

Dit brengt de VVD fractie Utrecht tot de volgende vragen:

1. Is het locatie onderzoek voor een plek voor de Veiling binnen de gemeente Utrecht daadwerkelijk afgerond?
2. Wanneer bent u voornemens de raad te informeren over het uitgevoerde locatie onderzoek?
3. Is volgens het college van burgemeester en wethouders het geschetste beeld dat er nu niet onderhandeld wordt met de Veiling Vleuten juist?
4. Zo ja, wat is hier de reden van? Belemmeren we hiermee juist het belang van de gemeente Utrecht, aangezien vooral wij een belang hebben bij voortgang van ontwikkeling op deze locatie in Leidsche Rijn?
5. Zo nee, kunt u dat beeld dan in het belang van Leidsche Rijn en in het belang van de veilingwerkzaamheden snel herstellen, onder andere bij de directie van de Veiling Vleuten?
6. Deelt het college van burgemeester en wethouders de mening van de VVD fractie dat het de moeite waard is om (de activiteiten van) de Utrechtse Bazaar te proberen te behouden binnen de gemeente Utrecht?
7. Zo ja, wat heeft het college van burgemeester en wethouders ondernomen om dit voor elkaar te krijgen?
8. Is het college van burgemeester en wethouders het met de VVD eens dat achteraf bezien we veel beter in een eerder stadium goede afspraken met de Veiling (en hun huurders) hadden moeten maken?
9. Wat is volgens het college van burgemeester en wethouders een realistische planning om te kunnen beginnen met bouwrijp maken voor Leidsche Rijn op de locatie aan de Verlengde Vleutenseweg, rekening houdend met de termijn van het bouwrijp maken, het bouwen en verhuizen van de Veiling naar hun nieuwe locatie?


---- --