Consumentenbond

Consumentenbond positief over gedragstoezicht pensioenen bij AFM 19 januari 2005

De Consumentenbond is verheugd over het plan van Minister de Geus om het toezicht over de informatieverstrekking over de pensioenen toe te wijzen aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de financiële gedragstoezichthouder. Hiermee komt de minster tegemoet aan de wens van de Consumentenbond vanuit zijn campagne `Pensioen, duidelijkheid over later'. De AFM heeft getoond een toezichthouder te zijn, die duidelijk kiest voor de consumenteninvalshoek.

Ruim twee jaar geleden is de Consumentenbond begonnen met de campagne `Pensioen, duidelijkheid over later'. Consumenten worden -met name door verzekeraars en pensioenadviseurs- bestookt met het argument, dat het pensioen `ongetwijfeld niet voldoende zal zijn' en `dat de Nederlander zelf zijn pensioen moet bijspijkeren'. De Consumentenbond vindt dat consumenten dat pas kunnen beslissen als zij eerst duidelijk voor ogen hebben hoeveel zij aan pensioen van de staat (AOW / ANW) kunnen verwachten en wat het pensioen van de werkgever daaraan bijdraagt.

De bond eist dat de pensioenfondsen en verzekeraars daarover veel betere voorlichting geven. Veel informatie over pensioen is voor de gemiddelde consument niet begrijpelijk en onleesbaar. De bond heeft er bij de overheid op aangedrongen het toezicht op de manier waarop gecommuniceerd wordt te verbeteren. Aan die wens komt minister de Geus nu tegemoet door die taak bij de AFM neer te leggen. De AFM zal alle informatie van de pensioenuitvoerders moeten controleren op juistheid en toegankelijkheid.