Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 19 januari 2005

Transactie in voorkenniszaak

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is een transactie overeengekomen met een verdachte in een voorkenniszaak met betrekking tot een aandelenverkoop in het jaar 2000. De betreffende verkoop heeft plaatsgevonden halverwege het jaar 2000 in een klein, incourant fonds. Dit fonds is thans niet meer genoteerd.

Rond de periode van de aandelenverkoop zat de onderneming in financiële problemen die het voortbestaan van de onderneming bedreigden. De onderneming voerde besprekingen met diverse partijen voor overname van bepaalde activiteiten als oplossing voor deze problemen. Verdachte was door zijn posititie bij één van deze partijen in grote lijnen op de hoogte van de ernst en omvang van de financiële problemen.

De verdachte had reeds enige maanden hiervoor aandelen in dit fonds gekocht. Zijn litigieuze aandelenverkoop vond plaats vlak voordat de onderneming openbaar had gemaakt dat zij genoodzaakt was vanwege eerdergenoemde financiële problemen een deel van haar activiteiten te verkopen. Met deze aandelenverkoop heeft verdachte een (extra) koersverlies op zijn bestaande portefeuille kunnen voorkomen, voor in totaal 12.540,-.

Verdachte heeft schuld bekend en zich bereid verklaard ter voorkoming van verdere strafvervolging aan de volgende voorwaarden te voldoen.
* Een werkstraf voor de duur van 60 uur;

* Een geldboete van 11.250,-

* Ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van 12.540,-.

Het Openbaar Ministerie meent dat een transactie onder bovenstaande voorwaarden kan worden aangeboden om de volgende redenen:
* Verdachte heeft het feit erkend;

* De strafeis zou niet wezenlijk afwijken van de transactievoorwaarden;

* Verdachte is niet verbonden (geweest) aan een beursgenoteerde onderneming;

* Gevaar voor herhaling wordt klein ingeschat nu het betreffende fonds niet meer is genoteerd aan enige beurs en verdachte geen positie bekleedt waarin het te verwachten zou zijn dat hij in de toekomst regelmatig over koersgevoelige informatie zou kunnen komen te beschikken.