Persberichten woensdag 19 januari

's-Hertogenbosch 19-01-2005

POLITIE PAKT DERTIEN JONGEREN OP VOOR VERNIELINGEN

s-Hertogenbosch De politie heeft de afgelopen twee weken een groep van dertien jongeren in de leeftijd van 13 tot 21 jaar opgepakt voor een groot aantal vernielingen en pesterijen in de Graafsewijk in s-Hertogenbosch.

De politie heeft de afgelopen weken meer duidelijkheid kunnen brengen in het onderzoek naar de verdachten van een groot aantal vernielingen, bedreigingen en pesterijen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden in 'De Bartjes', onderdeel van de Graafsewijk in s-Hertogen-bosch. In het totaal zijn in verband hiermee vier meisjes en negen jongens in de leeftijd van 13 tot 21 jaar aangehouden. De reeks aanhoudingen begonnen een week geleden. Op dinsdagmiddag zijn de laatste verdachten heengezonden. Enkelen van hen hebben drie dagen op het politiebureau doorgebracht.

Vijfentwintig incidenten

De jongeren worden er van verdacht in wisselende samenstellingen in 2004 en begin 2005 een grootaantalkerenopo.a.ophet Hinthamerbolwerk, Plataanstraat, Veldwijkplein, Schakelplein en de Acaciasingel vernielingen, bedreigingen en pesterijen te hebben gepleegd. In het totaal zijn vijfentwintig incidenten bij de politie bekend geworden. De verdachten richtten zich met name op mensen die zij ervan verdachten dat zij de politie hadden gewaarschuwd met betrekking tot overlast door de groep.

Kerven in voordeuren

Bij de vernielingen en pesterijen ging het voornamelijk om het gooien van eieren tegen ramen, het gooien van hondenpoep door de brievenbus, het laten springen van ruiten door middel van vuurwerk, het meerdere malen in brand steken van ondergrondse containerruimten waardoor de brandweer een aantal keren moest uitrukken. Het met verf op ramen en muren schilderen van o.a. de tekst 'Tokkie'. Het uit de weg halen van net nieuw door de gemeente aangelegd straatwerk aan de Acaciasingel, waarna de stenen in de rivier 'de Aa' werden gegooid en het kerven in voordeuren van het woord 'verrader'.

In alle gevallen zijn de jongeren afkomstig uit de wijk zelf. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.

JEUGDIGE WINKELDIEVEGGES AANGEHOUDEN

's-Hertogenbosch - Dinsdagmiddag zijn twee 14-jarig meisjes uit Rosmalen en een 17-jarig meisje uit 's-Hertogenbosch aangehouden. Ze werden in een winkel aan de Schapenmarkt in 's-Hertogenbosch betrapt toen ze schoenen wegnamen. De meisjes bleek eerder ook vanuit winkels aan de Markt in 's-Hertogenbosch spullen te hebben gestolen. Tegen het hen is proces-verbaal opgemaakt.

VOETGANGSTER AANGEREDEN

Drunen - Dinsdagmiddag is een 24-jarige vrouw uit Waalwijk bij een ongeval gewond geraakt. De vrouw was op de Grotestraat in Drunen uit een auto gestapt en stak de straat over. Bij het oversteken werd ze aangereden door een 16-jarige bromfietser uit Drunen. De bromfietser probeerde de vrouw nog te ontwijken. Daarbij raakte hij een geparkeerde auto. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Waalwijk.

MAN AANGEHOUDEN VOOR HUISELIJK GEWELD

's-Hertogenbosch - Dinsdagavond is een 47-jarige man aangehouden. De man wordt ervan verdacht zijn 33 jarige echtgenote in hun woning in de wijk de Maaspoort te hebben mishandeld en opgesloten. De man is voor verder onderzoek ingesloten.

VROUW VAN TAS BEROOFD

's-Hertogenbosch - Dinsdagavond is een 20-jarige vrouw uit 's-Hertogenbosch van haar tas beroofd. De vrouw reed tussen 21.15 en 21.30 uur over Polsbroek in 's-Hertogenbosch. Ter hoogte van het fietstunneltje onder de A59 werd de vrouw van haar fiets geduwd door een man. Een vrouw trok daarbij de tas van de fiets van de vrouw. Het slachtoffer viel door de duw om. Terwijl ze op de grond lag werd ze door de man geschopt. De man en de vrouw wisten, met de tas, op een scooter in de richting Rompert te ontkomen. Zowel de vrouw als de man waren donker gekleed en droegen mutsen. De politie is op zoek naar getuigen van deze beroving.

VERLICHTINGSCONTROLE

's-Hertogenbosch - Dinsdagavond is een verlichtingscontrole gehouden op de Visstraat in 's-Hertogenbosch. Bij deze controle zijn 14 bekeuring uitgeschreven om dat zonder licht werd gereden.

GORDELCONTROLE

Rosmalen - Woensdagmorgen is een autogordelcontrole gehouden op de Molenstraat in Rosmalen. Bij deze controle zijn 7 personen bekeurd die hun autogordel niet om hadden. Op de Kloosterstraat werden 6 personen bekeurd omdat ze hun gordel niet om hadden.

MAN MOET NOG ZITTEN

's-Hertogenbosch - Woensdagmorgen werd op de Zuid Willemsvaart in 'sHertogenbosch een 38-jarige man uit Sint Oedenrode gecontroleerd. Bij de controle bleek dat de man nog een gevangenisstraf van 86 dagen moest uitzitten. De man is voor het ondergaan van deze straf ingesloten.

VERKEERSCONTROLE

's-Hertogenbosch - Woensdagmorgen is op de Onderwijsboulevard in 's-Hertogenbosch een verkeerscontrole gehouden. Bij deze controle, waarbij 48 bromfietsen op de rollenbank werden getest bleken er 16 te zijn opgevoerd. De bestuurders zijn hiervoor bekeurd. Ook werden nog eens 17 bestuurders bekeurd die hun autogordel niet om hadden.

MAN AANGEHOUDEN

Helvoirt - Dinsdagavond werd gemeld dat op de Nieuwkuikseweg in Helvoirt een man verdacht rond woningen liep. Ter plaatse troffen de politiemensen een man aan die geen Nederland sprak en zich niet kon identificeren. Daar het vermoeden bestaat, dat de man, die vermoedelijk afkomstig is uit Somalië, illegaal in Nederland verblijft, is hij overgedragen aan de vreemdelingendienst van de politie Brabant-Noord.

TE VEEL GEDRONKEN

Vught - In de nacht van dinsdag op woensdag, even voor 01.30 uur, werd op de 37-jarige man uit Leerdam bekeurd. Hij reed met een auto terwijl hij te veel gedronken had. Naast de bekeuring kreeg de man ook een rijverbod van 3 uur.

----
In dezelfde nacht werd, eveneens rond 01.30 uur, een 38-jarige vrouw uit Andel bekeurd. Ook zij reed met een auto terwijl ze te veel gedronken had. Naast de bekeuring kreeg de vrouw een rijverbod van 10 uur en haar rijbewijs werd ingevorderd. De vrouw zal ook moeten deelnemen aan de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA). Deze meerdaagse cursus voor het aanleren van verkeersveilig rijgedrag moet door de overtreder zelf betaald worden. De kosten hiervoor bedragen 506,46.

JONGEREN AANGEHOUDEN VOOR VERNIELINGEN

Boxtel - In de nacht van dinsdag op woensdag zijn 5 jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar uit Boxtel aangehouden. De jongeren hadden op de verschillende plaatsen in het centrum van Boxtel auto's bekrast en opengebroken. Ook werd aan woningen vernielingen gepleegd en werden enkele fietsen meegenomen door de jongens. Het vijftal is voor verder onderzoek ingesloten.

ILLEGALE VREEMDELING

Boxtel - Bij een bedrijfscontrole door de vreemdelingendienst van de politie Brabant-Noord bij een bedrijf op Schouwrooij in Boxtel trof de politie woensdagmorgen een 34-jarige Turkse man aan. De man bleek illegaal in Nederland te verblijven. Hij zal zo snel mogelijk uit Nederland worden verwijderd.

HUISELIJK GEWELD

Uden - Dinsdagavond is in zijn woonplaats Uden een 39 jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 38 jarige vriendin. In de woning van het tweetal ontstond ruzie waarbij de vrouw zodanig werd mishandeld dat zij aan enkele opgelopen snijwonden in het gezicht door een arts moest worden behandeld. De man is in verzekering gesteld.

GEWONDE BIJ VERKEERSONGEVAL

Veghel - Bij een verkeersongeval op de kruising van de Bunderweg met de Udenseweg in Veghel is dinsdagmiddag een 17 jarige bromfietser gewond geraakt. Hij kwam in botsing met een auto die werd bestuurd door een 46 jarige vrouw uit Sint Michielsgestel en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De toedracht van het ongeval is nog niet met zekerheid vastgesteld. Het verkeer op genoemde kruising wordt geregeld door verkeerslichten. Waarschijnlijk is een van de partijen door het rode verkeerslicht gereden.

POLITIE LET EXTRA OP AUTO-INBRAKEN

Schaijk - In verband met de grote toename van auto-inbraken in Schaijk is de politie een project gestart om hieraan een halt toe te roepen. Gebleken is dat tussen half december 2004 en half januari 2005 34 auto-inbraken in Schaijk hebben plaats gevonden. In de vergelijkbare periode van vorig jaar was dit een twaalftal. De politie gaat de komende tijd extra aandacht aan dergelijke inbraken besteden in Schaijk. Ook inwoners van Schaijk zelf kunnen hieraan meewerken. Zo kunnen dergelijke inbraken voorkomen worden door te zorgen dat er geen buit in de auto aanwezig is. Als u de hond uitlaat of op weg bent geef uw ogen de kost. Wordt u toch het slachtoffer van een dergelijke inbraak, waarschuw altijd de politie en blijf overal af om te voorkomen dat sporen worden vernietigd. Zo kunnen we wat voor elkaar betekenen.

RIJBEWIJS INGEVORDERD

Oss - Dinsdagavond is van een 18 jarige Ossenaar het rijbewijs ingevorderd. Bij een snelheidscontrole op de Megensebaan in Oss werd tijdens een snelheidscontrole met laserapparatuur vastgesteld dat de verdachte reed met een snelheid van 126 kilometer per uur. Op genoemde weg geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

ROODLICHTCONTROLE

Oss - Woensdagmorgen is op de kruising Hescheweg - Julianasingel in Oss een roodlichtcontrole gehouden. Daarbij zijn 6 fietsers bekeurd die door rood reden.

KEUKENBRAND

Beugen - Dinsdagmiddag is in een woning aan de Hagelkruisstraat in Beugen aanzienlijke schade ontstaan nadat de vlam in een frituurpan was geslagen. Het vuur sloeg over in de afzuigkap waarna vrijwel de gehele keuken werd vernield. De rest van de woning liep ernstige rook- en roetschade op. Er raakte niemand gewond.

VERKEERSONGEVAL MET LETSEL

Cuijk - Dinsdagmiddag ontstond er op de Beersebaan in Cuijk een kettingbotsing tussen een viertal automobilisten. Een 20-jarige automobilist uit Wijchen botste tegen de achterzijde van een voor een rood verkeerslicht stilstaande automobilist. Dat veroorzaakte vervolgens een kettingbotsing waarbij nog twee auto's beschadigd werden. Twee auto's raakten zo zwaar beschadigd dat zij door een bergingsbedrijf moesten worden verwijderd. Een 34 jarige automobilist uit Cuijk is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Het verkeer op de Beersebaan is enige tijd ontregeld geweest.