CNV BEDRIJVENBOND

CNV: Werkgevers metaal koersen af op verslechtering cao metaal

Werkgevers metaal: pensioenleeftijd omhoog, jaarlijkse arbeidsduur langer

De werkgevers in de metaal- en elektrotechnische industrie willen de pensioenleeftijd met een jaar verhogen. Volgens onderhandelaar Jan Wevers van CNV Metaal en elektro is dit een ordinaire kostenoperatie, die niets met pensioenbeleid te maken heeft.

Opmerkelijk vindt de bond dat de werkgevers in september vorig jaar alle nadruk legden op het feit dat de regeling in de metaal- en elektrotechnische industrie zeer 'toekomstbestendig is' en nu ontkennen zij die toekomstbestendigheid door de leeftijd te willen verhogen. Volgens de bond is hier sprake van opportunisme.

Langer werken
Verder willen de metaalwerkgevers dat werknemers op jaarbasis langer gaan werken, namelijk 48 uur meer. Over beloning van die uren is met geen woord gesproken. CNV Metaal en elektro wijst de verlenging van de jaarlijkse arbeidsduur absoluut af, omdat de werkloosheid hierdoor op korte termijn eerder stijgt dan daalt. 'Ook hier geldt, dat de werkgevers alleen op de centjes passen en geen oog hebben voor maatschappelijke problemen,' aldus Wevers.

Zieken minder inkomen
Zieke werknemers gaan er in de visie van de werkgevers op achteruit. Ondanks ziekte daalt hun inkomen in het eerste jaar met 10 procent tot 90 procent. In het tweede ziekte jaar daalt het inkomen van 94 procent netto naar 80 procent bruto. Volgens CNV Metaal en elektro spannen de werkgevers het paard achter de wagen en is er op deze manier geen sprake van een adequatie aanpak van ziekteverzuim. Wevers: 'Wanneer het inkomen daalt, gaat de koorts niet omlaag.'

Voor nadere informatie
Jan Wevers (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro), tel.:06 - 51 60 21 43
Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 - 22 39 30 12

19 jan 05 17:30