Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 januari 2004


Vragen van de leden Heemskerk en Van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van Financiën, de minister van Justitie en de minister van Economische Zaken


over oplichting door middel van valse facturen


* Bent u op de hoogte van het voornemen van de waarschuwingssite www.valsefacturen.nl om te stoppen met haar activiteiten?


* Betreurt u het, met ons, dat de initiatiefnemer wil stoppen met de waarschuwingssite, na diverse bedreigingen van de malafide bedrijven? Bent u bereid om in overleg treden met de initiatiefnemer om de initiatiefnemer wellicht op andere gedachten te brengen?


* Kunt u ingaan op de relatie die de initiatiefnemer legt tussen bedreiging enerzijds en het maatschappelijke klimaat anderzijds, wat bijgedragen lijkt te hebben aan zijn voornemen om te stoppen?


* Is het juist, zoals het Steunpunt Acquisitiefraude stelt, dat de schade door spooknota s voor onder andere nepadvertenties en neptelefoongesprekken 400 miljoen euro per jaar bedraagt? Is het juist dat de schade kan oplopen tot meer dan 2000 euro per factuur?


* Waarom blijkt het - ruim 10 jaar na de BBI-affaire (Bureau Bedrijfsinformatie) - nog steeds mogelijk bedrijven op te lichten met misleidende facturen voor twijfelachtige bedrijfsgidsen met een minimale oplage?


* Waarom kunnen de politie en het OM niet effectief optreden tegen dit soort praktijken?


* Is het mogelijk om de Colportagewet aan te passen in die zin dat ook (kleine) bedrijven onder de bescherming van deze wet vallen?


* Bent u bereid het strafrechtartikel over oplichting dusdanig aan te scherpen dat de straf omhoog gaat en de bewijslast omlaag?


Algemeen Dagblad, Spooknota-maffia slaat toe , 19 januari 2005, blz. 9


Algemeen Dagblad, Spooknota-maffia slaat toe , 19 januari 2005, blz. 9


www.valserekeningen.nl


www.valserekeningen.nl