Het Nederlandse Rode Kruis

Persbericht

Den Haag, 19 januari 2005

Het Nederlandse Rode Kruis ontvangt bijna miljoen voor Darfur

Ton Huijzer, hoofd Internationale Hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis nam vandaag een cheque in ontvangst ter waarde van 915.995 euro van de dj´s Claudia de Breij, Giel Beelen en Wouter van der Goes van Radio 3FM. De cheque werd aangeboden tijdens de live uitzending vanuit de hal van de Tweede Kamer in Den Haag.

De drie dj´s sloten zich in de week voor Kerstmis op in een glazenhuis op het Utrechtse Neude. Daar maakten zij een week lang radio voor Darfur slechts levend op sapjes en vitaminepillen. Luisteraars die verzoeknummers konden laten draaien tegen een donatie voor Darfur, reageerden massaal.

De actieweek werd afgesloten met het indrukwekkende bedrag van 712.000 euro. Sindsdien kwam nog 203.995 euro binnen. Dit ondanks de massale Nederlandse respons voor de actie voor Azië

Het geld dat bestemd is voor een noodhospitaal is hard nodig. Op 20 februari vertrekt Willem Smit, gedelegeerde van het Nederlandse Rode Kruis, naar Darfur om te bekijken waar het Rode Kruis dit bedrag zo goed mogelijk en veilig kan besteden. Dat is noodzaak nu steeds meer hulporganisaties zich uit Darfur terugtrekken onder druk van de toegenomen onveiligheid.

Het bedrag van 915.995 euro uit de actie van 3FM komt bij het deel dat het Nederlandse Rode Kruis uit de SHO-actie voor Darfur ontvangt: 1.516.200 euro..