GroenLinks

Groenen pleiten voor heropening debat softwarepatenten

Protest softwarepatenten 19 januari 2005

De Groenen willen het debat over de omstreden softwarepatenten heropenen. Dat dreigt nu achter gesloten deuren te blijven. Woensdagavond beslist de juridische commissie van het Europees Parlement of ze het verzoek van de Groenen steunt om het onderwerp terug in de publieke arena te krijgen.

Ondanks heftig protest en onenigheid in het Europees Parlement gingen de EU-ministers 18 mei 2004 informeel akkoord met software-octrooien in de EU en legden de wijzigingsvoorstellen van het Europees Parlement naast zich neer. Het EP heeft medebeslissingsrecht op het voorstel. De Tweede Kamer floot minister Brinkhorst terug en ook de Duitse Bondsdag verwierp 30 november de tekst. De groenen vrezen nu dat de EU-ministers - na maanden van radiostilte - hun standpunt er alsnog doorjassen. Volgens de laatste berichten staat het onderwerp aanstaande maandag als hamerstuk op de EU-landbouwagenda.

Debat heropenen
De weerstand tegen softwarepatenten is ondertussen flink groeit. Het is de dood in de pot voor innovatie en zeer in het nadeel voor kleine en middelgrote bedrijven, concluderen velen. Volgens recent onderzoek heeft gelijke wetgeving in de VS geleid tot een verschuiving van geld van onderzoek en ontwikkeling naar geld voor juridische afdelingen voor het verkrijgen en afdwingen van patenten. Allerlei maatschappelijke organisaties verzetten zich ertegen. Dinsdag 18 januari maakte ook het Duitse MTV, genaamd VIVA, bekend zich aan te sluiten bij de strijd tegen softwarepatenten.

Nieuwe lidstaten
Ook in nieuwe lidstaten, zoals Polen, is veel weerstand. Europarlementariërs uit die nieuwe EU-landen waren bij de zogenaamde eerste lezing van het voorstel niet betrokken. Nadat de EU-ministers zich hebben uitgesproken, komt het voorstel terug bij het Europees Parlement. "Die kan in de tweede lezing echter enkel amendementen indienen, die in eerste lezing reeds ter tafel zijn gekomen. Bezwaren van de nieuwe lidstaten kunnen dus - bij dit zo omstreden en zeer ingrijpende wetsvoorstel - niet worden meegenomen", aldus Buitenweg.

Voorstel Groenen
De Italiaanse en Oostenrijkse groene europarlementariërs Monica Frassoni en Eva Lichtenberger hebben als leden van de juridische commissie een verzoek ingediend 'tot opnieuw voordragen van het voorstel van de Europese Commissie van computer geïmplementeerde uitvindingen op basis van artikel 55 van de procedurele regels'. De Europese Commissie moet dan met een nieuw voorstel komen of kan beslissen het voorstel - voorlopig - niet meer opnieuw te agenderen. Buitenweg: "Mocht de Europese Commissie ervoor kiezen het onderwerp te laten vallen, zullen wij daar niet rouwig om zijn. Het huidige auteursrecht biedt voldoende bescherming voor software uitvingingen."

Helderheid noodzakelijk
Woensdagavond 19 januari beslissen de leden van de juridische commissie of zij dit verzoek namens de juridische commissie aan de Europese Commissie indienen. "Helderheid en een open debat is geboden. Hopelijk steunt de juridische commissie het voorstel van mijn groene collega's en kunnen we op die manier openlijk over de wenselijkheid van softwarepatenten discussiëren en de zaak vlottrekken", aldus Buitenweg.

Links

- Softwarepatenten: Groenen vrezen achterkamertjespolitiek (17 nov 2004)

- Ook economen en ontwikkelaars verzetten zich tegen softwarepatenten (18 sept 2003)

- Software-octrooien bedreigen MKB (30 aug 2003)
- Stormloop conferentie softwarepatenten (8 mei 2003)

«