Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer 17 december 2004 DCE-04/89180 333 Kamervraag ID 1017
Onderwerp Datum Contactpersoon Kamervragen van de leden Tonkens en 19 januari 2005 Stuurman

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Tonkens (GL) en Stuurman (PvdA) over de reservering van projectsubsidies voor de emancipatiekoepels.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

2

2040505050

Vragen van de leden Tonkens (GroenLinks) en Stuurman (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de reservering van projectsubsidies voor de emancipatiekoepelorganisaties. (Ingezonden 17 december 2004.)


1
Welk deel van de totale reservering van 450.000 euro voor projectsubsidies voor de emancipatiekoepelorganisaties voor de periode van 2005 tot en met 2006 is inmiddels toegekend?

Antwoord
In oktober hebben de NVR en Tiye International voorstellen ingediend ten behoeve van deze speciale reservering. Beide organisaties hebben een reactie op hun voorstel ontvangen en zijn in de gelegenheid gesteld in januari 2005 een bijgesteld voorstel in te dienen.


2
Hoe zijn de toegekende projectsubsidies over de verschillende koepelorganisaties verdeeld?

Antwoord
Ik had aangegeven graag een gezamenlijk voorstel van de drie koepelorganisaties te ontvangen; daarom had ik geen verdeling van de beschikbare middelen tussen de organisaties aangebracht. De organisaties zelf hebben echter te kennen gegeven geen tripartite samenwerking aan te willen gaan. Tiye International heeft een projectvoorstel ingediend waarbij zij zelf is uitgegaan van 1/3 deel van het totaal bedrag, dus 150.000. De NVR en de Vrouwen Alliantie waren aanvankelijk van plan met een gezamenlijk projectvoorstel voor 2/3 van het bedrag te komen. Na de opheffing van de Vrouwen Alliantie heeft de NVR een eigen projectvoorstel ingediend. Over dit voorstel heeft overleg met de DCE plaatsgevonden waarin met de NVR is overeengekomen dat zij in januari een bijgesteld voorstel indient waarbij uitgegaan wordt van een maximale subsidie van 150.000.


3
Wat zijn de consequenties van de opheffing van de Vrouwenalliantie voor de reservering van 450.000 euro?

Antwoord
De reservering was bedoeld om de overgang van instellingssubsidie naar projectmatige subsidie met name voor de Vrouwen Alliantie te versoepelen. De NVR en Tiye International hebben nooit instellingssubsidie van mijn ministerie ontvangen. Een overgangsmaatregel was voor hen derhalve minder relevant.
Nu de Vrouwen Alliantie is weggevallen, en de NVR en Tiye de voorkeur hebben gegeven aan separate projecten, wordt het resterende deel van de reservering toegevoegd aan het budget van de subsidieregeling emancipatieprojecten. Dit is in lijn met mijn beleid om binnen het subsidiebudget een verschuiving van instellingssubsidie naar projectsubsidies te maken en daarbij het accent te leggen op resultaatgerichte projecten ten behoeve van de emancipatie van vrouwen in een kwetsbare positie waarbij met name aan allochtone en laagopgeleide vrouwen wordt gedacht.

3

Aan subsidies voor dit soort projecten bestaat grote behoefte getuige het enorme aantal aanvragen dat onder deze regeling wordt ingediend.


4
Betekent de opheffing van de Vrouwenalliantie dat de reservering toekomt aan de twee overgebleven koepelorganisaties? Zo neen, waarom niet? Waar worden deze middelen dan aan besteed?

Antwoord
Dat is niet het geval, zie het antwoord op vraag 3. De voor de Vrouwen Alliantie beoogde reservering wordt toegevoegd aan het budget voor de subsidieregeling emancipatieprojecten waar alle organisaties, dus ook de koepelorganisaties, een beroep op kunnen doen.


5
Deelt u de mening dat de totale reservering van 450.000 euro in ieder geval moet toekomen aan emancipatieprojecten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ik deel die mening. Ik heb in het overleg met u waarin het subsidiebeleid ter sprake kwam, toegelicht dat ik niet uit was op een bezuiniging op emancipatiesubsidies. Het gaat mij nadrukkelijk om een verschuiving van instellingssubsidie naar projectsubsidie.