Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer Kenmerk: 205-002 UB/K/2005/4852 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Verzoek van mw. Noorman-Den Uyl (PvdA) 19 januari 2005
bij de Regeling van Werkzaamheden d.d. 18-1-
2005

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden in uw Kamer heeft mw. Noorman-Den Uyl (PvdA) informatie gevraagd over de inning van ziekenfondspremie bij AOW-gerechtigden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

./. Hierbij zend ik u mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de gevraagde informatie.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2

Met ingang van 1 februari 2005 gaat de SVB ziekenfondspremie innen bij AOW-gerechtigden die ingeschreven staan bij een ziekenfonds, maar bij wie in het verleden ten onrechte geen ziekenfondspremie is geïnd.

Mevr. Noorman-Den Uyl stelt de volgende vragen:

Vraag 1: Hoeveel gevallen betreft het?
Vraag 2: Speelt deze problematiek alleen in Limburg?
Vraag 6: Zijn er in bepaalde gevallen te hoge inhoudingen gedaan? Zo ja, worden die dan ook terugbetaald?

Antwoord vraag 1, 2, 3 en 6:
Sinds 1986 stelt de SVB de verzekeringsplicht ingevolge de ziekenfonds van 65-plussers vast en int de ziekenfondspremie. De ingehouden premie draagt de SVB af aan het College voor Zorgverzekeringen (CvZ). Ten behoeve van dit proces wisselen SVB en ziekenfondsen gegevens uit. Met ingang van 1 februari 2005 gaat deze gegevensuitwisseling elektronisch plaatsvinden (voorheen gebeurde dit op papier). Vooruitlopend hierop is via een bestandsvergelijking voor personen die een AOW-uitkering ontvangen nagegaan of terecht dan wel onterecht ziekenfondspremie wordt ingehouden. De bestandsvergelijking had betrekking op de gehele AOW-populatie, niet alleen op die in Limburg. Uit deze bestandsvergelijking is gebleken:
1. dat de SVB bij een aantal personen onterecht wel ziekenfondspremie heeft geïnd. Dit aantal betreft maximaal 16.000 gevallen;

2. dat de SVB bij een aantal personen onterecht geen ziekenfondspremie heeft geïnd. Dit aantal betreft maximaal 11.500 gevallen.
Het gaat hier om `maximaal', omdat de genoemde aantallen de uitkomst zijn van bestandsvergelijking tussen SVB en de ziekenfondsen. Uit nader onderzoek zal naar verwachting blijken dat genoemde aantallen nog met ca. 10% naar beneden kunnen worden bijgesteld. Met ingang van 1 februari 2005 gaat de SVB deze fout herstellen. Personen bij wie onterecht ziekenfondspremie is geïnd, krijgen deze onterecht geïnde premie met terugwerkende kracht van maximaal vijf jaar terugbetaald. Bij personen bij wie ten onrechte geen ziekenfondspremie is geïnd, zal met ingang van 1 februari 2005 ziekenfondspremie worden ingehouden. Tot nu toe niet ingehouden ziekenfondspremie wordt niet alsnog geïnd. Betrokkenen zijn hierover per brief geïnformeerd.

Vraag 3: Hoeveel ziekenfondspremie is er in totaliteit niet geïnd en hoeveel jaren is dat niet gebeurd?

Antwoord vraag 3:
Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel ziekenfondspremie in totaliteit niet is geïnd. De SVB heeft zich in eerste instantie geconcentreerd op het herstel van al dan niet foutieve inhouding ziekenfondspremie op het AOW-pensioen. In het vervolgtraject zal SVB, in samenwerking met CvZ, nader onderzoeken wat de gevolgen van deze foutieve inhouding voor de premie-inning zijn geweest.


3

Vraag 4: Is het verantwoord dat iemand die moet leven van een laag inkomen, het van de ene maand op de andere met 10% minder moet doen?
Vraag 5: Is de minister bereid om met de SVB te overleggen om er voor te zorgen dat de mensen meer gefaseerd met zo'n inkomensdaling worden geconfronteerd, zodat zij hun bestedingen daaraan kunnen aanpassen?

Antwoord vraag 4 en 5:
Vanwege de onjuiste uitbetaling door de SVB is het netto inkomen van een groep AOW- gerechtigden de afgelopen jaren bijna 1000 per jaar (voor alleenstaanden) hoger uitgevallen dan voor vergelijkbare huishoudens. Dit effect is uiteraard nooit de bedoeling geweest en betekent ook een ongelijkheid met huishoudens die verder in precies gelijke omstandigheden verkeren. Het gaat hier overigens niet alleen om huishoudens met een minimuminkomen. Het betreft ook AOW- gerechtigden met een (klein) aanvullend pensioen. Het, al dan niet tijdelijk, volharden in het afwijkend vaststellen van het netto AOW-pensioen voor de genoemde groep is in het licht van de vergelijking met de overige AOW-gerechtigden in Nederland niet te verdedigen. Verder is het gewenst dat deze groep die wel aanspraak kan maken op verstrekkingen van de Ziekenfondsverzekering, ook volledig gaat bijdragen aan de financiering van deze verzekering. Ik zie dan ook geen reden om met de SVB te overleggen over een gefaseerde herstelactie.